Amber en Axel pakken Europees goud in Dusseldorf
Belgium3Team

Amber Rombaut EK Dusseldorf

Het moet gezegd, het Belgian 3 Team initiatief van de VTDL mag dan wel nog wat kinderziektes vertonen, het leverde wel een mooie groep van een dertigtal triatleten op in de Belgische nationale Bioracer uitrusting tijdens het EK sprinttriatlon in Dusseldorf. Deze keer deden de Belgische age groupers nog beter dan een week geleden op het EK kwart in Kitzbuhel. Met 9 top-10 plaatsen, waaronder twee gouden medailles, mag het Belgian 3 Team terugkijken op een geslaagd EK. Youngsters Amber Rombaut en Axel Baumans zetten de kers op de taart.

Amber Rombaut podium EK Didier Vandenbosch

Studente geneeskunde Amber Rombaut kon haar geluk niet op na haar overwinning. Ze had een perfecte race en liep vrij vlot twee minuten uit op de concurrentie. “Die Europese titel betekent heel veel voor mij. Niet alleen de overwinning maar ook het feit dat ik weer aan triatlon kon doen in wedstrijd. Na mijn operatie heb ik een aantal ups en downs gekend, maar deze eerste wedstrijd voor mijn nieuwe Itzu Triteam is meer dan geslaagd,” aldus de dochter van een trotse triatlontopper Francoise Wellekens. In dezelfde age group werd Paulien Poisquet elfde.

Nieuw-Zeeland is niet Europa

Axel Baumans EK Dusseldorf Didier Vandenbosch

Ook Axel Baumans pakte goud. De in Vlaanderen nog onbekende triatleet liet dit jaar al van zich spreken met een knappe tiende plaats in de sterkbezette triatlon van les Lacs de l’Eau d’Heure. Hij besliste om zonder wetsuit te starten in Dusseldorf. “In het zwemmen kreeg ik na de laatste boei het gat met een viertal leiders niet dicht. Maar dat was vooral omdat zij wel voor een wetsuit hadden gekozen. Maar in mijn geval bleek het de juiste beslissing zonder te starten, want in de 800 meter lopen naar de wissel kwam ik de vier voorbij en ik kon veel sneller op de fiets. In T1 schrok ik wel even dat mijn schoenen losgekomen waren, terwijl ik die wel stevig bevestigd had. In het fietsen heb ik mijn race goed ingedeeld want het was glad door de regen van de voorbije nacht met een paar valpartijen tot gevolg.

Ik hield constant zicht op de kop van de wedstrijd en wisselde in T2 als vierde. Na 2,5 km was ik in strijd om de tweede plaats met een Deen. Ik plaatste aan het keerpunt een aanval en liep weg van hem. De leider was te ver weg en ik was dan ook meer bezig met het verdedigen van de tweede plaats. Op tien seconden kwam ik als tweede over de streep, blij met zilver. Maar toen bleek dat de man voor mij een Nieuw-Zeelander was, kreeg ik alsnog te horen dat ik Europees kampioen was. Dit had ik compleet niet verwacht. Na een geslaagde examenperiode zonder herexamens nu ook een geslaagd weekend in Dusseldorf,” aldus de nieuwe Europese kampioen.

Jens Van Looveren: “Ik kom nog terug”

In de age group van Europees kampioen Axel Baumans vonden we ook nog Wouter Simons op 5 en Jens Van Looveren op 7, al dacht die na de finish dat hij 11de was geworden. Hij had het voor de camera van onze man ter plaatse, Joris Sels, over de strakke organisatie en de vooruitzichten op het WK in Rotterdam:

Ook in de jongste categorie bij de mannen deden de Belgen het goed. Eskill De Witte werd in de M16 categorie knap 7de na een pittige strijd met zijn ploegmaat Emiel Van Haverbeke. Die pakte de 8ste plaats. In de M45 was er een zevende plaats voor Steven Scherpereel, zijn tweede top-10 in een EK in twee weken tijd. Hugo Van Hamme mikte na zilver in Kitzbuhel ook nu weer op een medaille bij de M55. Maar hij moest het in de spurt afleggen tegen een Duitser en werd op zes seconden van het podium vierde. Ook Julien Mertens viel bij de M30 net naast het podium. Hij werd vierde achter drie sterke Britten.