Belgische winst in 70.3 Ironman Dubai en drie 5de plaatsen

Javier Gomez Dubai 703 2017

Javier Gomez is terug! Na zijn elleboogbreuk vlak voor de Olympische Spelen van Rio was de 70.3 Ironman van Dubai de eerste wedstrijd van de Spanjaard op het allerhoogste niveau. Het betekende ook een terugkeer naar de langere afstand voor Gomez, die in 2014 nog de wereldtitel 70.3 behaalde. Gomez liet deze keer de betere fietsers rijden om dan genadeloos toe te slaan in het lopen. Daniela Ryf maakte bij de vrouwen de favorietenrol waar, maar het was de blootvoetse Kaisa Lehtonen die de show stal. Er waren geen Belgische pro’s in Dubai, maar dat weerhield onze age groupers er niet van om sterk uit te pakken met winnares Liz Marshall-Verheyden op kop.

We hadden in onze voorbeschouwing Liz al podiumkansen toegedicht maar de Vlaamse die in Dubai woont, liet vrijdagochtend zien dat ze, na haar sterke finish in het WK in Hawaii vorig jaar, deze winter nog progressie gemaakt heeft. Ze won overtuigend de age group race in een tijd van 4u26’32. Bovendien werd Liz 15de overall. Het leverde haar goud op bij de F30. In dezelfde age group werd Karen Houben 33ste in 6u13’26. Joe FM radio DJ Els De Craecker verbaasde zichzelf met een 22ste plaats in haar age group in een tijd van 6u00’51. “6u en 51sec! Heel blij, nooit verwacht om zo dicht bij de 6u te zitten, maar die 51 seconden pikken nu wel natuurlijk, al kunnen die de pret niet drukken hoor. Ik ben 23ste in mijn agegroup en was 3 kwartier rapper dan in augustus,” aldus Kraakje.

Els De Craecker Dubai 703 2017

Lintermans verliest zilver in slotkilometer

Koen Lintermans was de snelste man bij de Belgen. Hij pakte een vijfde plaats bij de M35 maar zal vooral ontgoocheld zijn over de slotfase. De zoon van gewezen duatleet Rik Lintermans kwam als tweede in zijn categorie van de fiets en had lang uitzicht op het zilver. Pas op anderhalve kilometer kwam de Zweed Mikael Nelker hem voorbij, maar in de slotkilometer moest hij nog twee concurrenten voor zich dulden. Koen sneuvelde op de vijfde plaats en kwam met 4u12’54 exact twintig seconden te kort voor het podium. Ook Sven Baccus pakte een vijfde plaats bij de M25 in 4u21’22, goed voor een 72ste plaats overall. Bij de M50 was er een vijfde plaats voor Luc De Jaeger. Hij finishte in 4u28’37.

Wild vergist zich, maar Butterfield schenkt hem 3de plaats

Bij de pro’s had Javier Gomez een harde noot aan Josh Amberger. Na zeven kilometer lopen nam de Spanjaard het commando over en hij liep nog meer dan twee minuten uit op de Australiër. Ruedi Wild liep naar de derde plaats, dacht dat hij een lus te weinig had gelopen en keerde op het tapijt terug. Zo stormde Tyler Butterfield alsnog onverwacht naar de derde plaats, maar de sympathieke Butterfield stond zijn derde plaats op het podium met een mooi gebaar af aan Wild. Ruedi werd in de einduitslag uiteindelijk voor Butterfield geklasseerd als derde.

Lehtonen op blote voeten

Daniela Ryf 703 Dubai 2017

Daniela Ryf kwam, zag en overwon in Dubai. Net zoals vorig jaar stond er geen maat op de wereldkampioene Ironman. De Zwitserse fietste de hele tijd mee voorin en maakte het vlot af in het lopen. Achter haar pakte Ellie Salthouse verrassend de tweede plaats voor Sarah Crowley. BMC-Ettix atlete Emma Pallant liep met de snelste looptijd nog naar de vierde plaats. Achter haar volgde Kaisa Lehtonen. Haar loopschoenen waren verloren gegaan in de wissel. De Finse wachtte niet op een oplossing maar begon blootsvoets aan de halve marathon.