Sunday , 18 November 2018

Dave Scott en Belgische zestigers starten anti-doping petitie

Antidoping IM 60

De triatlonsport lijkt grotendeels dopingvrij te zijn, maar heel af en toe krijgt ook onze sport te maken met bedriegers, vooral bij de age groupers in het Ironman circuit. De pro’s worden regelmatig getest, maar dopingtests voor de amateur triatleten zijn, zelfs op het WK in Hawaii, erg zeldzaam. Daarom zijn een aantal boegbeelden van de M60 categorie een petitie gestart voor meer dopingtest in de Ironmans bij de age groupers. Onder de initiatiefnemers levende legende Dave Scott en Belgische age group toppers Rodolphe Von Berg en Christian Meuser…

“We willen dat Ironman de verantwoordelijkheid neemt om ervoor te zorgen dat alle age group-medailles op het Ironman wereldkampioenschap eerlijk worden verdeeld,” luidt het verzoek van de petitienemers. “Handhaving van het anti-dopingbeleid is belangrijk op alle niveaus in de triatlonsport, niet alleen bij pro-atleten. Age groupers moeten tenslotte ook maanden hard werken om op het podium te belanden.”

Rodolphe Von Berg aan de finish in Hawaii in 2016 (foto: Jim De Sitter)

Rodolphe Von Berg aan de finish in Hawaii in 2016 (foto: Jim De Sitter)

De initiatiefnemers zijn allemaal triatleten die in de M60 categorie uitkomen. Ex-wereldkampioen Dave Scott, samen met Jeff Cuddeback, Joachim Doeding, Ron Gierut, Thierry Lebeau, Kurt Madden, Kalli Nottrodt, Herve Osmond en onze Belgen Rodolphe Von Berg en Christian Meuser vinden het belangrijk dat het Ironman WK ook voor age groupers een eerlijke strijd blijft. Meer dopingcontroles, zowel in als buiten competitieverband, moeten ervoor zorgen dat age groupers niet zomaar wegkomen met competitievervalsing. Volgens veel triatleten worden dopinggevallen binnen de age group-categorieën op dit moment niet hard genoeg aangepakt en zou dat één van de redenen zijn dat het steeds vaker voorkomt onder deze deelnemers.

Vind jij het ook nodig dat er meer dopingcontroles worden uitgevoerd onder age groupers? De petitie kun je hier tekenen.

About Hans Cleemput

Hans Cleemput
Hans is hoofdredacteur van 3athlon.be en speaker op veel triatlon en duatlon wedstrijden. Sinds Kapelle Op Den Bos 2014 mag hij zich ook triatleet noemen :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>