Drie keer goud in Zell-am-See, deel 1: de youngsters

David De Grooff Zell-am-See foto Amber Billion
David De Grooff schreeuwt het uit na zijn winst op het WK (foto: Amber Billion)

We hebben drie wereldkampioenen: Eli Iwens, Roger Cremer en David De Grooff. Deze landgenoten pakten goud in hun age group op het WK 70.3 in Zell-am-See. Al het hele seizoen roepen we dat David De Grooff aan het doorbreken is op de lange afstand en de Trinity atleet zette dat extra in de verf met een indrukwekkende prestatie in Zell-am-See.

David zette een haast perfecte wedstrijd mee bij de M25 en liep in 4u09’27 naar een 22ste plaats overall en dat te midden een veld vold wereldsterren. Vooral zijn halve marathontijd van 1u20’53 mocht er zijn. David had bjna vier minuten voor op de Duitser Görtner.

In dezelfde categorie werd Francois Humblet vierde in 4u15’50, op minder dan een minuut van het podium. Hij had het lastig in de slotfase van zijn halve marathon maar zette op karakter door.

Thomas Buyle werd knap zesde bij de M18. Hij kwam nog heel dicht bij de Spanjaard Alaminos in de strijd om de vijfde plaats maar strandde op 7 seconden. Thomas kwam in 4u21’59 binnen. Maxime Swertvaegher werd elfde in dezelfde categorie in een tijd van 4u29’17. Hannes Callebaut had een sterk zwemnummer, deed het goed in het fietsen, maar een onterechte zwarte kaart sloeg hem teug naar de 23ste plaats na 4u41’57.

“Het zwemmen ging goed,” vertelt Hannes. “We zaten in een goed groepje.

In het fietsen ging alles goed tot dat ik een kaart kreeg! Volgens mij onterecht omdat ik een groep van 10 man die in een peloton naar boven reed, wou inhalen. Ik reed dan op de linkerkant over de witte lijn en dat mocht niet. Had beter dus mee in dat peloton gereden. In het lopen heb ik dan nog proberen plaatsen terug te veroveren die ik verloren was en zo 23 van mijn age group en 346 in het eindtotaal. Ik ben tevreden over mijn wedstrijd maar jammer van de onterechte kaart,” aldus de snelle zwemmer van EFC-ITC.

Later krijgt u deel 2, 3 en 4 van de Belgen in Zell-am-See.