Jolien Lewyllie en Geert Janssens stunten in IM Kalmar

Jolien Lewyllie wint Kalmar foto Bart Aernouts

Jolien Lewyllie heeft in het Zweedse Kalmar voor een regelrechte stunt gezorgd. Als één van de zes Kalgirls had ze een perfecte wedstrijd. Vooraan uit het water na 3,8 km zwemmen, 180 km op kop gefietst en het dan ook nog afmaken in het lopen. En zo komt Jolien mee in het selecte rijtje van Belgische vrouwen die een Ironman winnen. En de vriendin van BMC-Etixx pro Bart Aernouts mag zo samen met haar ventje naar Hawaii. Bij de mannen deed Geert Janssens het uitstekend met een zesde plaats.

Geert Janssens Kalmar

Alleen bij de mannen stonden er pro-atleten aan de start, niet bij de vrouwen. Daar was het een age group only race. Achter de vijf beste pro’s bij de mannen, met Clemente Alonso als winnaar, kwam Geert Janssens als zesde binnen. Hij was de eerste age grouper en won natuurlijk ook de M30 categorie. Ook hij mag zich opmaken voor een trip naar Kona. Geert lag de hele dag in strijd met een jonge Zweed uit de M18 categorie, maar die kraakte na halfweg in de marathon. Geert begon snel aan de marathon en bleef nadien constant rond de 4 minuten per kilometer draaien. Dat leverde hem een schitterend resultaat op. Zesde in 8u36’12!

Jolien Lewyillie Kalmar

Bij de vrouwen kregen we drie Belgische triatletes in de top-10. Na het zwemmen kregen we drie Belgische vrouwen aan de kop, een ongeziene luxe in een Ironman. Jolien Lewyllie werd gevolgd door Lore Vanclooster en Charlotte Verhaegen. Jolien bleef ook in het lopen sterke tijden neerzetten. Ze won verrassend in 9u52’34, ver onder de beoogde 11 uur. Lore Vanclooster maakte het feestje compleet met een derde plaats in 10u08’19. Maryanne Octave, geen Kalgirl overigens, werd achtste in 10u26’25 en pakte daarmee de winst bij de F40. Stefanie Lefevre was de derde Kalgirl op de 15de plaats in 10u40’45, goed voor de tweede plaats in de F30 categorie. Charlotte Verhaegen, de jongste van de Kalgirls, dook ook onder de 11 uur én pakte de winst in de F18 categorie. Charlotte werd 16de in 10u40’50.