Sunday , 18 November 2018

Jonge Vlaamse trainer tussen de wereldtoppers

Wouter Timmerman Mola Fabian Filliol

We zagen deze week een opvallende foto op Facebook voorbijkomen van Tommy Zaferes, de huisfotograaf van de trainingsgroep van Joel Filliol. Op de foto’s van Tommy tref je meestal wel wat wereldtoppers aan, onder hen ook Marten Van Riel en sinds dit seizoen Jelle Geens. Het verbaasde ons niet dat we op deze foto onder andere Mario Mola (met opgeheven duim) en Allessandro Fabian (met de horns) zagen, maar wel de jonge blonde Vlaming in de achtergrond. Wouter Timmerman bij de trainingsgroep van Joel Filliol. Daar moesten wij het fijne van weten, vooral om te zien of Wouter als atleet of als trainer naar Spanje trok… Hallo Wouter?

“Of ik er als atleet was? Hahaha, dat antwoord zal ik je moeten schuldig blijven tot het seizoen,” lacht Wouter. “Zoals je weet ben ik trainer bij EFC-ITC, de Izegemse Triatlon Club, student lichamelijke opvoeding aan de KU Leuven en vind ik het plezant om in mijn vrije tijd atleten te begeleiden.

Als onderdeel van mijn afstudeerrichting training & coaching triatlon aan de KU Leuven moest ik een stageplaats kiezen. Na vorig jaar bij Stijn Goris stage te hebben gevolgd, begon ik uit te kijken naar internationale stageplaatsen en dankzij Jelle Geens kwam ik in contact met Joel Filliol.  Hij is de trainer van onder andere de Belgische olympiërs Marten van Riel en Jelle Geens en de wereldkampioen Mario Mola.” 

Eindigen op 2’45 per km!

Tijdens de stage kreeg Wouter de gelegenheid om de trainingen mee te volgen. Maar hoe ziet zo’n trainingsdag er uit bij Filliol?

“Hieronder de beschrijving van een typische zaterdag:

7:45 – ontbijt

8:30 – verplaatsing naar het park

9:00 – intensieve looptraining: cinqo de mile’o (19km)

5x1600m progressief met 90” rust

starten op 3’05” per km en iedere herhaling 5” per km sneller (inderdaad dat is eindigen op 2’45” per km ofwel 21,8 km/u!)

11:00 – rust

12:30 – 1 uur losfietsen

14:00 – lunch

15:00 – rust

16:00 – krachtset zwemmen 4500m

3 x (5 x 100 crawl pull buoy – 500 crawl handpaddels – 200 crawl los)

19:00 – avondeten

20:30 – rust

22:30 – slapen

Samen trainen, eten, slapen én plezier maken

Wouter Timmerman Reinout Nick Filliol

Doen ze dan verder nog iets speciaals in Spanje? “Nee, de focus ligt om uit te blinken in de gewone dingen”, gaat Wouter verder. “Dag in, dag uit samen trainen, eten, slapen én plezier maken, is de kern van hun programma. De leuze ‘train, eat, sleep, repeat’ vat het perfect samen.

Alhoewel… Ik wil je toch nog wat levenswijsheid van Mario Mola meegeven waarvan hij zijn dagelijkse routine heeft gemaakt: “Lunch isn’t properly finished without a dessert” Voilà… nu weet iedereen wat hem of haar te doen staat, op naar het dessertbuffet!

Maar wat me vooral zal bijblijven is hoe vriendelijk en nuchter iedereen daar was. Een grote vriendengroep zonder sterallures, dat is hun grootste kracht,” aldus de jonge Belgische trainer die zichtbaar met volle teugen genoot van zijn stage.

About Hans Cleemput

Hans Cleemput
Hans is hoofdredacteur van 3athlon.be en speaker op veel triatlon en duatlon wedstrijden. Sinds Kapelle Op Den Bos 2014 mag hij zich ook triatleet noemen :-)

2 comments

  1. Waarom zijn Marten en Jelle geblesseerd? Vermoedelijk om dezelfde reden dat ze zo hard lopen. Echt super jammer want ik keek erg uit naar hun debuut dit jaar. Hopelijk snel terug op de afspraak!

  2. er is inderdaad volgens mij ook maar één manier om snel te worden in het lopen en dat is met een sterke groep snelle (zeer snelle) trainingen doen. Is ook wat de Kenianen al jaren doen. En wat er naar mijn mening te weinig in Belgie gedaan wordt, samen hard trainen. De geschiedenis leert ons dat de groep in Leuven vroeger van Mon Van Den Eynde dit zelfde al deed in de jaren 70, met Puttemans, Schots, Hagelsteens om er maar een paar te noemen. En vergelijk hun tijden maar eens met de huidige generatie die veel meer faciliteiten hebben. Dus denk niet dat Filliol iets speciaals doet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>