Sunday , 18 November 2018

Kienle wint ook Roth en duikt ruim onder 8 uur

Sebastian Kienle wint in Roth (foto: Challenge/Christoph Raithel)

Hij was de gedoodverfde favoriet voor de Challenge Roth en hij maakte die rol met glans waar. Sebastian Kienle is de opvolger van onze Bart Aernouts in de bijna oudste triatlon ter wereld. Na de Ironman van Hawaii heeft de Challenge Roth de grootste status ter wereld als volledige triatlon. Sebastian Kienle had een topdag en pakte voor eigen volk de zege in alweer een absolute toptijd. In 7u46’23 zette hij een fantastische tijd neer. Daniela Samler maakte het Duitse feest compleet met een recordzege in 8u43’42.

Voor Samler werd het een nieuw Duits record op de volledige afstand, maar het was vooral het verschil van een luttele negen seconden met Lucy Charles die deze snelle 2018 editie kenmerkte. Charles verpulverde het zwemrecord door als allersnelste aan wal te komen, sneller overigens dan alle mannen. In de 180 km fietsen bleef de Britse op kop maar Daniela Samler rukte op in de marathon, ging voorbij Charles, kreeg krampen in de slotkilometers en hield uiteindelijk slechts negen seconden over om 14 jaar na Nicole Leder nog eens voor een Duitse overwinning te zorgen in Roth. Er startte 1 Belgische triatlete bij de pro’s. Karen Steurs werd 7de pro in een tijd van 9u29’43.

Derde Duitse tijd ooit voor Kienle

Bij de mannen pakte Sebastian Kienle bij zijn derde poging eindelijk de winst in Roth. Na de zege in Hawaii in 2014 zijn grootste overwinning van zijn carriere, zeker gezien het wedstrijdverloop. Kienle won in 7u46’23 en moest afrekenen met een sterke Cameron Wurf. Die werd tweede in 7u53’06. Jesse Thomas dook ook onder de 8 uur en werd derde in 7u54’38. De Nederlander Evert Scheltinga werd knap zevende. Hij was de eerste atleet boven de 8 uur, met een eindtijd van 8u04’28. Voor Kienle was de 7u46’23 de derde beste Duitse tijd ooit in de geschiedenis van de triatlonsport. Alleen Jan Frodeno (recordhouder sinds 2016 in 7u35’39) en Andreas Raelert (7u41’33 in 2011) deden ooit beter voor Duitsland. Wereldwijd is het de 7de snelste tijd ooit. 

Mitch Vanhille beste Belg

Buiten Karen Steurs stonden er geen Belgische pro’s dit jaar in Roth. Sofie Goos besloot niet te starten zonder volledig fit te zijn. Zij komt de komende twee weken in Oudenaarde en Aarschot in eigen land aan de start. Beste Belg in Roth zondag was Mitch Vanhille. Die werd 54ste in 9u13’04. Lukas Bosmans werd 75ste in 9u20’55.

About Hans Cleemput

Hans Cleemput
Hans is hoofdredacteur van 3athlon.be en speaker op veel triatlon en duatlon wedstrijden. Sinds Kapelle Op Den Bos 2014 mag hij zich ook triatleet noemen :-)

4 comments

  1. Er moest eigenlijk staan: derde beste Duitse tijd ooit. Wereldwijd is het namelijk de 7de snelste tijd ooit, net iets trager dan Vanhoenacker in Klagenfurt 2011 :-)

  2. Niet vergeten Luc Van Lierde Roth 1997 in een supertijd van 7u50 27sec.

  3. Awesome and unimaginable results from the pro’s….

    …and honored to be representing Belgium once more!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>