Sunday , 16 December 2018

Mets en Verstuyft pakken titels, veel discussie in Eupen

Tom Mets Katrien Verstuyft BK Eupen podium

Foto: Atriac/Olivier Cloet

Het Belgisch kampioenschap halve triatlon in Eupen heeft flink wat stof tot discussie opgeleverd. Heel wat atleten waren niet te spreken over het niet bestraffen van stayeren. Sommigen spraken zelfs van een afstand van 2 meter tussen de triatleten bij de grote achtervolgende groep. In al die heisa pakten Tom Mets en Katrien Verstuyft de Belgische titels in een kampioenschap dat wellicht nog een tijdje zal nazinderen.

Met de traditionele noten van Conquest of Paradise gingen 320 deelnemers van start op het BK lange afstand in Eupen. Al van bij de start ging Tom Suetens er vol tegenaan, en zwom hij een voorsprong van meer dan een halve minuut bij elkaar op eerste achtervolger Stenn Goetstouwers die zich op zijn beurt had losgemaakt van Joris Buyl. Kasper Lagae zette op 2’30 van Tom als eerste voet aan wal in een omvangrijke groep met David De Grooff, Tom Mets, Bruno Clerbout, de Nederlanders Rik Linssen en Sven Strijk, Tom Bruggeman, Hannes Callebaut en Hannes Cool. Voor Kenneth Vandendriessche was het kwestie de schade te beperken, hij zou uiteindelijk met 5 minuten achterstand op Tom Suetens in T1 aankomen.

Tom Suetens voelde zich duidelijk niet enkel in het water in goede vorm, ook op de fiets bleef hij de tegenstand onder druk zetten. Op die manier diepte hij zijn voorsprong op het duo Stenn Goetstouwers en Joris Buyl tijdens de eerste twee rondes nog verder uit, terwijl Kasper Lagae intussen met de groep de achtervolging op hen had ingezet. Dat kon echter niet beletten dat in de tweede van vier fietsrondes Kenneth Vandendriessche de aansluiting kon maken, waardoor enkel nog Tom Suetens voorop bleef.

Mede door de smalle wegen en diverse gedubbelden kon Kenneth er niet in slagen zijn snelle fietsproef verder in zijn voordeel om te buigen, en zouden ze allen samen gaan wisselen met een minuut achterstand op Tom Suetens. Een razendsnelle wissel gaf Stenn Goetsouwers hierbij onmiddellijk een kleine voorsprong, maar alles lag op dit moment in de wedstrijd nog zeer dicht bij elkaar.

Lagae en Van de Walle stappen woedend uit wedstrijd

De voorsprong van Tom Suetens bleek echter niet voldoende te zijn, na de eerste loopronde werd hij terug tot de orde geroepen door Stenn, die als koploper de hete adem van Tom Mets en Kenneth Vandendriessche in zijn nek voelde. Hannes Cool en David De Grooff moesten in de eerste ronde Suetens nog wat meer marge geven, maar hij zou uiteindelijk de man met de hamer tegenkomen en na hen als zesde finishen. Die eerste ronde bleek ook het eindpunt voor Kasper Lagae en Vincent Van de Walle, die uit frustratie over het vele gestayer woedend en ontgoocheld uit de wedstrijd stapten. Bruno Clerbout gaf er na zijn tweede loopronde de brui aan. 

Het podium moest intussen vooraan gezocht worden, want ook in de tweede loopronde konden de drie leiders hun voorsprong vergroten op Cool en De Groof. Tom Mets had hierbij intussen de kloof met Stenn Goetstouwers gedicht, maar ook Kenneth Vandendriessche was nog steeds niet buiten strijd.

Razendspannend werd het vervolgens, toen bleek dat de wissel voor enige verwarring gezorgd had en enkele penalty’s van 15″ uitgedeeld werden voor het incorrect stallen van de fiets. Dit werd echter pas tijdens het looponderdeel duidelijk, en zonder penaltybox op het parcours werden atleten op diverse plaatsen staand gehouden om hun tijdstraf uit te zitten. Tom Mets had deze boodschap echter nog niet gekregen en zou in de laatste ronde op kilometer 20 even tegengehouden worden. Atriac coach Olivier Cloet moest “bijna overgeven van de spanning”, want volgens de laatste berichten zou Tom slechts 5″ voorgift hebben op Stenn. Groot was dan ook de opluchting bij hem dat Tom als eerste de klim 200m voor de streep bovenkwam. Stenn kwam uiteindelijk een 40-tal seconden later over de streep, nog net 10 seconden voor een zichtbaar teleurgestelde jarige Kenneth Vandendriessche. Dat deze fouten wel met een penalty werden bestraft en het stayeren niet, kon voor veel atleten niet door de beugel.

Podium Eupen vol

Verstuyft van start tot finish

Bij de vrouwen was het wedstrijdverloop veel minder spannend. Grote favoriete Alexandra Tondeur meldde zondagochtend ziek af. Katrien Verstuyft had na het zwemmen een minuut voorsprong op teamgenote Christine Verdonck en bijna vier minuten op Joke Coysman. Die wist Verdonck tijdens het fietsen nog in te halen, maar Coysman kon de kloof op Verstuyft nooit dichten. Ze won dan ook met zeven minuten voorsprong haar Belgische titel op de lange afstand. Voor Coysman was de tweede plaats echter nog geen zekerheid, want tijdens het lopen kwam Verdonck sterk terug opzetten, de laatste loopronde had ze nog een kleine minuut goed te maken. Zoontje Tibo keek dan ook vol enthousiasme toen hij zijn mama als tweede dame zag finishen, op een minuut gevolgd door Joke Coysman.

Voor Atriac was het met twee Belgische titels opnieuw een topdag met 3 van de 6 podiumplaatsen. Van de 8 BK’s bij de senioren moest het Antwerpse team bovendien dit jaar enkel de titel op de sprint bij de heren aan zich voorbij laten gaan.

About Kilian Hendrickx

Kilian Hendrickx
Kilian verzorgt niet alleen de webhosting van 3athlon.be maar hij is ook actief redacteur met een specialisatie in het testen van triathlon goodies. Af en toe waagt hij zich ook aan een triatlon in de kleuren van BRTC, de triatlon club uit Brasschaat.

19 comments

 1. Dit moet echt veranderen , vooral voor die topatleten die hen zo inzetten voor hun sport

 2. Eeuwige discussie het stayeren. In Berlare dit weekend ook op het einde van het fietsonderdeel plots ingehaald door 2 vrouwen in een mannenpeleton. Als je zelf alles reglementair alleen fietst, ronduit frustrerend.

 3. Benoit Peter

  Als nobele amateur en veelvuldig deelnemer in Eupen was ik gisteren opnieuw getuige van het stayeren van de topatleten. Dit heeft niets te maken met referees en de organisatie, maar wel met de sportiviteit van de huidige “top”. Zeker vijf atleten uit de top 10 mogen ze diskwalificeren. Gewoonweg schandalig! Als je dan ziet dat de amateurs zich wel aan de regels houden, zonder dat ze gecontroleerd worden, is het gedrag van de top nog belachelijker. Ook het respect naar de mindere goden mag wel wat groter zijn. Als een gedubbelde niet meteen naar rechts gaat is het niet nodig om een tirade af te steken tegenover deze mensen. Vergeet niet dat juist deze groep het prijzengeld betaalt voor jullie, en het met veel minder middelen moeten doen. Waar is de gemoedelijkheid gebleven in onze sport?

 4. De voorbije jaren (gisteren niet) altijd aanwezig geweest in Eupen. En bijna ieder jaar problemen met stayeren. De smalle wegen, 4 ronden fietsen en +/- 400 deelnemers zorgen voor problemen. Parcours aanpassen naar 2 ronden fietsen (spijtig voor de supporters), de trio’s uit het BK bannen en/of minder deelnemers toelaten (financieel misschien moeilijk) zou al heel wat helpen denk ik. De schuld bij de atleten leggen is totaal verkeerd. Natuurlijk zijn er een aantal die hier graag gebruik van maken. Het zijn de scheidsrechters die kordater moeten optreden. Maar hoeveel van die heren/dames willen/durven/kunnen dit ? Jawel hoor, ze durven dit wel maar dan bij atleten die strijden voor pakweg plaats 70…… Tijdens het fietsen in Eupen kunnen de scheidsrechters toch gemakkelijk opgesteld staan langs het parcours. Maar dan moeten ze meer doen dan alleen op hun fluitje blazen….. Triatleten zijn dames/heren met “ballen” (sorry voor mijn uitspraak :-) ) maar scheidsrechters moeten dat ook zijn !!!!

 5. Stayeren is al langer een gekend probleem in Eupen. Een reden waarom sommigen zelfs niet meer aan de start staan vermoed ik… Jammer voor de sport en zeker als dit ongestraft kan gebeuren op een BK.

  • Benoit Peter

   Juist Charlene, maar grootste schuld ligt bij de onsportiviteit van de atleten zelf. Als je niet sterk genoeg bent om kampioen te worden moet je dat ridderlijk toegeven en geen kampioen willen worden via onreglementair gedrag! De winnaar van gisteren is ZEER terecht! Heeft het helemaal alleen gedaan. Van de achtervolgers ben ik niet te spreken! Schandalig! Meteen uit de uitslag schrappen!

 6. Oud nieuws, is al jaren lang ‘t zelfde probleem.. BK waterpolo en stayeren, daarvoor moet je in Eupen zijn

 7. Atleetjes die stayeren zijn de naam triatleet niet waard maar daar zijn triatleten niks mee natuurlijk. Arbitrage niet met de vinger wijzen. Zelfrespect en respect voor sterkere tegenstander

  • Benoit Peter

   Heel juist!!

  • Aantal rondes fietsen, aantal atleten, positie strafbox, aantal waves, aanwezigheid trio’s… dat wordt door scheidsrechters bepaald en niet de atleten. 100% gelijk dat je als atleet zelf schuldig bent als je BEWUST te dicht fietst. Als atleet betaal je wel voor deelname aan een wedstrijd die correct gefaciliteerd wordt. Als dat kader ontbreekt, heb je als sport een probleem.

 8. Stayeren was vorig jaar al een ramp en ongestraft! Zonde voor het bk

 9. Misschien kunnen ze het BK 1/2 over doen. Lijkt me eerlijk…. Maar dan wel deze keer non drafting…..

 10. Heb netjes de drie rondes afgewerkt, maar ben niet over de finish willen lopen uit principe. De uitslag had, ook al was ik niet goed, voor mij sowieso geen waarde meer.

 11. De wedstrijden dit seizoen lijken alsmaar meer geplaagd door een gebrek aan correcte en daadkrachtige arbitrage. Ik lees en concludeer gewoon .. Zonde voor de sport en pijnlijk voor de atleten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>