Nieuws

Abu Dhabi WTS Marten Van Riel

De eerste WTS triatlon van het seizoen is op een ontgoocheling uitgedraaid voor de vijf Belgische mannen. En dat had deze keer niet zozeer te maken met de sportieve prestaties maar wel met het kille en vooral natte weer in Abu Dhabi. Daardoor lag het Yas Marina F1-circuit er gevaarlijk glad bij en de Belgen bleven niet gespaard van valpartijen of werden opgehouden door slippers voor hen.

Van Riel beste Belg

De race in Abu Dhabi was een sprinttriatlon. Marten Van Riel kwam als achtste uit het water. De 750 meter zwemmen gebeurden ondanks de lage buitentemperatuur zonder wetsuit dankzij een watertemperatuur van 20 graden. Van Riel volgde op 10 seconden van leider Henri Schoeman, wisselde vooraan, maar werd opgehouden door een schuiver van Dorian Coninx. Jelle Geens kwam als 22ste uit het water op 17 seconden. Christophe De Keyser volgde op een halve minuut en iets verderop kwamErwin Vanderplancke. Jonathan Wayaffe verloor 40 seconden. Op een gegeven moment zaten zowat alle Belgen bij elkaar in een grote achtervolgende groep maar meer valpartijen gooiden roet in het eten. Jelle Geens verdween na 16 km uit de wedstrijd.

Jelle valt twee keer

“Jelle had zijn eerste val al heel snel in eerste ronde met 5 anderen. Daarbij is zijn ketting afgevallen en heeft hij veel tijd verloren. Dan kreeg hij nog te maken met een tweede valpartij in de laatste ronde met opgave als gevolg,” aldus Rudy Geens, de papa van Jelle.

WTS Abu DHabi 2018

Marten Van Riel werd uiteindelijk beste Belg op de 31ste plaats op 2’22 van winnaar Henri Schoeman. Christophe De Keyser pakte de 36ste plaats. Erwin Vanderplancke werd 41ste en Jonathan Wayaffe 44ste.

Schoeman rondt aanval af

Henri Schoeman was de locomotief van een kopgroep van vier, maar na een slipper van Fabian en nadien Brownlee werd de kopgroep groter. In de tweede helft van het fietsonderdeel dat volledig op het F1-circuit werd afgewerkt, ging Schoeman er alleen vandoor. De bronzen medaillist begon met kleine voorsprong op Briffod en Mislawchuk te lopen. Wereldkampioen Mario Mola volgde op 19 seconden. Marco Van Der Stel begon met 47 seconden achterstand aan de 5 km lopen. Mola, Luis en Bergere beperkten het verschil na een ronde tot 11 seconden. Marco volgde daar op 1’32 in 29ste positie. Schoeman hield een handvol seconden over en won overtuigend de eerste WTS van het seizoen. Mario Mola werd tweede en Vincent Luis derde.