Podia kleuren bijna volledig Belgisch in Chtriman
Arne Devliegher wint de 113 Chtriman (foto: Julie Van Kerrebroeck)
Duathlon

België boven in Gravelines zondag. Onze landgenoten hielden de traditie in leven dat de meeste van de wedstrijden van de Chtriman door Belgen worden gewonnen. Alleen bij de vrouwen op de volledige afstand was er Nederlandse winst voor een Francaise, en bij de 111 werd er een Franse duatlete tweede. Maar alle andere podiumplaatsen waren voor de Belgische triatleten en duatleten. Grote blikvanger was Tony Goossens op de 226 die tot halverwege de marathon aan de leiding liep maar de winst uiteindelijk nog uit handen moest geven aan Francois Fouss van TCBM.

De Franstalige triatleet sloeg toe in de slotfase van het lopen. Tony Goossens had een voor zijn doen goed zwemnummer op de 4 km zwemmen (1u00’01) en rukte in de 180 km fietsen van de vijfde plaats op naar de leidersplaats. Met bijna twee minuten voorsprong begon de Kempenaar aan de marathon. In principe is het lopen het sterkste onderdeel van de ex-winnaar van de Hel van Kasterlee. Maar Fouss bracht halverwege het verschil terug tot 40 seconden en ging in de tweede helft van de marathon op en over Tony. De triatleet van TCBM won de Chtriman in 9u09’53. Tony Goossens werd in 9u11’38 tweede en de derde plaats ging naar Adi Wets van Trinity in 9u16’17.

Er stonden slechts drie vrouwen aan de start. GETT-atlete Marijke De Prez viel uit in de slotfase van het lopen toen ze in tweede positie lag. De winst ging naar de Nederlandse Christel Muis in 10u54’03.

113 voor Arne Devliegher

Op de 113, de triatlon over de halve afstand, waren alle podiumplaatsen voor de Belgische triatleten. Arne Devliegher had een perfecte wedstrijd en won overtuigend in 4u11’35. Meer dan vijf minuten later kwam Bert Verbeke als tweede binnen. Die slaagde er in om in het fietsen op twintig seconden te blijven van Devliegher, maar Arne had nog een snelle halve marathon in de benen. De derde plaats was ook voor team XCD. Wouter Gryp werd derde in 4u20’08. Wim Laloo werd vijfe, Niels Vandenbroele zesde, Romain Loop 7de en Jerome Colon 8ste. Bij de vrouwen ging de overwinning naar Valerie Van Hauwaert die in de laatste kilometers voorbij een uitgeputte Kristel Imbo ging. Valerie won in 4u58’37. Kristel pakte de tweede plaats in 5u00’39. Maurine Ricour en Dorien Heylen werden derde en vierde.

Wim De Coene wint duatlon

Op de 111 duatlon was titelverdediger Jan Meysmans normaal één van de favorieten. Maar na tien maanden inactiviteit zat er zondag niet meer in dan een vierde plaats. Wim De Coene sloeg toe in het fietsen en hield zijn leiderspositie vast in het lopen. Hij won de long distance duatlon in 3u45’55. Carlos Coysman werd op 1’09 tweede en Cedric Callewaert vervolledigde het ook hier Belgische podium. Bij de vrouwen was Deborah Ghyselen de grote favorieten, maar toen ze in tweede positie lag moest ze na een hitteslag opgeven. Heidi Machiels van GANT werd zo de verrassende winnares in 4u56’01. De Francaise Anne-Sophie Flahaut werd tweede en de Belgische Veronique Faruggia werd derde.

Met vijf van de zes overwinningen en 14 podiumplaatsen was de Chtriman opnieuw een groot succes voor de Belgen. Ook in de sprinttriatlon op zaterdag was het prijs bij de meisjes. Lisa Isebaert won de wedstrijd voor haar NLT-ploeggenote Lotte Vandekerckhove. Emma Claisse werd derde.