Monday , 17 December 2018

Risico op sportverslaving groter bij triatleten

 

 

Lionel Sanders wint The Championship opnieuw (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)

Lionel Sanders wint The Championship opnieuw (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)

Wanneer je eenmaal je eerste triatlon hebt volbracht, is de kans groot dat het niet bij deze ene keer blijft. Besmet met het triatlon-virus ga je al snel op zoek naar een nieuwe uitdaging om uiteindelijk vanzelf een keer een Long Distance te volbrengen. Herkenbaar? Onze Nederlandse collega’s van 3athlon.nl stootten op een onderzoek van Performance In Mind over sportverslaving bij triatleten die halve en volledige triatlons beoefenen.

Uit onderzoek van Performance in Mind blijkt dat het risico op een sportverslaving onder duuratleten groot is. Met name triatleten, met een risico van 46,1 procent, scoren hoog. Ook onder hardlopers (44,3 procent) en wielrenners (39,6 procent) is de kans groot om verslaafd te raken. Duuratleten die gebruik maken van apps om hun prestaties te tracken en via social media hun prestaties delen, lopen een nog groter risico. Het vergelijken van prestaties kan motiverend zijn, maar ook juist stress opleveren.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat het risico op een sportverslaving tevens samenhangt met de afstand van de triathlons waarvoor getraind wordt. Hoe meer trainingsuren worden gemaakt, hoe groter het risico om verslaafd te raken. Dat betekent dat triatleten die voor een halve of hele triathlon trainen eerder een sportverslaving ontwikkelen dan triatleten die aan het trainen zijn voor bijvoorbeeld een 1/8e of 1/16’e.

Voor het onderzoek werden 255 recreatieve duuratleten (zwemmers, wielrenners, hardlopers en triatleten) in de leeftijd van 19 tot 41 ondervraagd. Gemiddeld trainden de atleten zo’n 10 uur per week. 46 procent van de ondervraagde triatleten bleek een verhoogde kans op een sportverslaving te hebben.

Verslavingschecklist

 • Mijn trainingen zijn ongelooflijk belangrijk voor me
 • Ik heb het aantal trainingen dat ik doe verhoogd
 • Ik train om mijn humeur te verbeteren
 • Ik vind het erg als ik niet kan trainen
 • Ik voel me schuldig als ik niet kan trainen
 • Wanneer ik een tijdje stop met trainen, pak ik het altijd weer op en vaak met een hogere intensiteit
 • Sport geeft mijn leven een doel en zorgt ervoor dat ik mezelf niet nutteloos voel
 • Sport heeft gezorgd voor conflicten met vrienden, familie of op het werk

Als je jezelf herkent in de meeste of alle van bovenstaande punten, dan ben je volgens Performance In Mind verslaafd en doe je er beter aan om hulp te zoeken. Maar volgens ons is de beste manier om met deze ‘positieve’ verslaving om te gaan, gewoon je triatlon-planning voor 2019 te maken en misschien toch ook eens een trainer of andere begeleider op te zoeken :-)

About Hans Cleemput

Hans Cleemput
Hans is hoofdredacteur van 3athlon.be en speaker op veel triatlon en duatlon wedstrijden. Sinds Kapelle Op Den Bos 2014 mag hij zich ook triatleet noemen :-)

30 comments

 1. Annemie Huygelen nee, voor ons is het al te laat , ‘t Is niet meer te genezen 😉

 2. Een gezonde verslaving Melanie ,dus doen jullie zo verder

 3. nee Melanie Bulckaert !!!

 4. Koen De Wilde jawel !

 5. Mathias Dernoro Pieter Hlvt

 6. Maarten van Parys. Heb je het al zitten ?

 7. Lars Sonnaert wij zijn verslaafd

 8. Stefanie Buelens ik doe geen halve marathon..

 9. Neen, want ik ben ouder dan 41! Dus zwem, fiets of loop ik geen risico 😉

 10. Jelle Van Laecke long distance mss, ik neem zonder problemen afscheid

 11. Cedric Cbaut Hebter uk af

 12. 46% loopt risico? Dat lijkt me vrij hoog en mss toch wat een overschatting… Wat zegt dat risico dan? En wanneer ben je effectief verslaafd? Wanneer wegen de voordelen van de sport niet meer op tegen de nadelen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>