Monday , 22 October 2018

(Te) Late licentie kost Aernouts titel

BK Retie podium

Deze podiumfoto komt dus te vervallen (foto: Johan Tack)

Er was zondagavond en maandag gedurende de dag al heel wat om te doen. Bart Aernouts won zondag het BK Cross duatlon in Retie maar Seppe Odeyn, die vooraf te horen kreeg dat de licentie van Aernouts (nog) niet in orde was en Bart dus niet in aanmerking zou komen voor de titel, claimde later op de avond dat alleen hij recht had op de kampioenentrui, zoals je hier in zijn blog van zondag kan lezen. Maandag zette de VTDL de situatie recht en riep het Odeyn alsnog uit als kampioen.

Het is niet de eerste keer dat titels en medailles niet kunnen uitgereikt worden omdat de deelnemer geen licentie heeft. Anders dan in andere sporten, staat eender welk BK in onze duursporten open voor alle deelnemers. Odeyn werd er zelf een paar jaar geleden nog slachtoffer van in de Hel van Kasterlee toen hij als niet-gelicentieerde winnaar naast de nationale titel greep. Nu gebeurt hetzelfde dus met Bart Aernouts. Misschien moet de federatie toch eens gaan nadenken over een wedstrijdformule waarin alleen VTDL of LBFTD-gelicentieerden mogen starten, dan worden dit soort vaudevilles in de toekomst vermeden. Enerzijds zou Aernouts overigens een terechte kampioen geweest zijn met zijn sterke prestatie in Retie, anderzijds had Seppe Odeyn vooraf bij de CRO nagegaan dat Bart (die afgelopen donderdag zich met een daglicentie aanmeldde) niet in aanmerking zou komen en hield hij dus geen rekening met de BMC-Etixx atleet voor de titelstrijd.

Officieel is Seppe Odeyn dus kampioen, waardoor het zilver voor Bart Borghs is en het brons voor Geert Lauryssen.

Hieronder het volledige statement van de VTDL:

Seppe Odeyn toch Belgisch kampioen crossduatlon 2016

“Op het afgelopen BK crossduatlon te Retie was er enige beroering omtrent de uitslag (onder voorbehoud) bij de heren. Concreet werd het lidmaatschap van overall winnaar Bart Aernouts in vraag gesteld, een voorwaarde om Belgisch kampioen te worden. De atleet had zich met een daglicentie ingeschreven en kon bij inschrijving op dag van de wedstrijd geen geldige licentie voorleggen. Er was in de week voor het BK wel een aanvraag tot lidmaatschap ingediend maar op vrijdag was er nog geen goedkeuring gegeven door de club. De licentie kan pas per email worden opgestuurd na goedkeuring door de club en indien aan alle voorwaarden van de liga is voldaan.
De CRO heeft na kennisname van alle elementen en in overeenstemming met de sportreglementen uiteindelijk geoordeeld dat Bart Aernouts niet over een geldige licentie beschikte en dus niet voldeed aan de voorwaarden om Belgisch kampioen te worden (Sportreglementen Art 18.1.a).

Seppe Odeyn is dus Belgisch kampioen Crossduatlon. De tweede en derde plaats gaan respectievelijk naar Bart Borghs en Geert Lauryssen.

De VTDL benadrukt nogmaals om tijdig de licentie in orde te brengen. Dankzij de automatisatie (online VTDL-website) is de verwerking van de aanvraag tot een minimum beperkt. Wanneer de club de aanvraag goedkeurt en indien aan alle voorwaarden is voldaan bevestigt de liga onmiddellijk het lidmaatschap via mail met de geldige licentie. Men is pas aangesloten bij de liga wanneer men in het bezit is van een geldige licentie.”

About Hans Cleemput

Hans Cleemput
Hans is hoofdredacteur van 3athlon.be en speaker op veel triatlon en duatlon wedstrijden. Sinds Kapelle Op Den Bos 2014 mag hij zich ook triatleet noemen :-)

14 comments

 1. Slechte verliezer eerst is eerst

  • Die slechte verliezer (volgens jou alleszins) heeft dit een paar jaar geleden zelf ook meegemaakt, maar dan als winnaar en ook de titel niet gekregen om dezelfde reden. Er is dus met dezelfde maat en hetzelfde gewicht gemeten. Niets te maken met slechte verliezer zijn volgens mij!!!!

  • Ook toen was dit niet juist ik kan me zelfs niet aansluiten omdat ik een ploeg moet kiezen en dat Wil ik niet omdat ik sponsor ben van 2 ploegen dus als een recreant wint is dat dan ook terecht of anders verbod opleggen om deel te nemen p

  • Dat het het niet klopt is een feit Wim. Moest je dat hebben geschreven had ik je volkomen gelijk gegeven. Maar dat heeft niets met slechte verliezer te maken.

 2. Ik zou bijna zeggen….zoiets kan alleen in Belgie. Maar ik zeg het maar niet….

 3. iemand die zelfs geen licentie heeft bij de vtdl kan nooit geen belgisch kampioen worden, dit is gewoon machtsmisbruik van een monopolie, terwijl dat diegene die eerst over de lijn komt BK is

 4. Toen Seppe een paar jaar geleden met een daglicentie eerste werd in de hel, waren de rollen omgedraaid en werd er veel minder boeha van gemaakt. Toen kreeg hij de titel ook niet. Dus gerechtigheid geschiedt! Klasse dat hij hier zo mee omgaat!!!

 5. Seppe Odeyn weet zelf het beste wie de echte kampioen is….blijft dan een titel waar je nooit echt blij van wordt !

 6. Iedereen gelijk voor de wet, al is dat met dergelijke ‘licenties’ altijd raar… 1e Belg is eigenlijk steeds de kampioen…

  • Les tarifs présentés lors de la conférence étaient tellement bas que ça a secoué tous les réseaux ! Twitter est apparemment bien représenté. Quand tu dis on parle de 2 millions, qu’elle est la source de cette information ? Je suis intéressée =)Finalement la ruée qu’il y a eue par rapport à la peur de pas faire partie des 3 premiers millions étaient vraiment inutile… (si le chiffre est exact bien sûr).

  • Ya dejenos en pas si estamos en esos puestos es porque emos demostrado tener sufisiente capasidad para el cargo que nos dieron!! nosotras que culpa tenemos que ustedes sean jodidos y no tengan las mismas oportunidades?? No sean enbidiosos, además de nacos y feos!!

  • Dear CourtneySpent a little time with Alice today. She is now a volunteer for the Indonesian Red Cross and working hard out there where she can make a difference.. She has a great humanitarian attitude. Tell Merv I am really proud to have McNatty blood. You have a dedicated sister. God bless. Bob McKerrow

  • amei esse video ja estou com vontade de desenhar tambem.ae ensina de novo mauricio eu quero aprender.e muitos beijos para outras turmas em quadrinhos menos turma da monika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>