Friday , 14 December 2018

Tim Don snelste Ironman ooit, maar veel commentaar

Tim Don IM record

In de Ironman Brasil heeft Tim Don een nieuw wereldrecord Ironman triatlon neergezet. Hij kwam in Florianapolis binnen in een nieuwe recordtijd van 7u40’23. Dat is vier minuten beter dan het vorige record van Lionel Sanders, dat nog niet zo lang in de boeken stond. Daarvoor was Marino Vanhoenacker de snelste ooit op een Ironman. De allersnelste tijd op een volledige triatlon is nog altijd voor Jan Frodeno die in Roth 7u35’34 klokte. Ondertussen is er flink wat commentaar op de recordtijd van The Don.

Florianapolis staat bekend als een snel parcours voor sterke fietsers, zeker als er nauwelijks wind is, zoals dit weekend het geval was. Maar dit weekend zagen vooral de zwemtijden er onbetrouwbaar uit. Volgens verschillende bronnen zou het zwemmen 300 meter te kort geweest zijn. Een andere uitleg zou een stevige stroming kunnen zijn. Alleszins kwam Tim Don na 44 minuten uit het water. Een wel heel scherpe tijd over de 3,8 km zwemmen voor de Brit. Op de fiets ging hij meteen aan de leiding en ze hebben The Don nooit meer teruggezien. Met een indrukwekkende 4u06 op de 180 km fietsen, lag Tim Don op recordkoers. Hij maakte het af met een sterke marathon van 2u44’46.

Motor rijdt te dicht

Insiders stellen vooral de prestatie van Tim Don op de fiets in vraag, ook omdat de Brit niet bekend staat als de beste fietser van het Ironman-circuit. Er is vooral kritiek op de voorop rijdende motor die niet voldoende afstand genomen heeft. Niettemin zette Tim Don zijn sterkste (Ironman) prestatie ooit neer en dat op een leeftijd van 39 jaar.

In januari 2018 wordt The Don veertig. Bij ons raakte hij bekend in 2002 toen hij dé verrassing was van het WK duatlon korte afstand. In die tijd heersten de Belgen over zowel de korte als de lange afstand van het duatlon. Tim Don doorbrak de Belgische hegemonie, maar koos niet veel later volop voor triatlon. Ook in die discipline werd hij wereldkampioen en hij nam deel aan drie Olympische Spelen. 

In de Ironman Brasil had hij meer dan 25 minuten voorsprong op Brent McMahon, die vorig jaar de winst pakte na een ook al heel snelle fietsproef… en ook toen was er veel kritiek op de voorop rijdende moto… Het feit dat hij dit jaar in tweede positie twintig minuten trager was, gooit dan ook alleen maar meer olie op het vuur.

About Hans Cleemput

Hans Cleemput
Hans is hoofdredacteur van 3athlon.be en speaker op veel triatlon en duatlon wedstrijden. Sinds Kapelle Op Den Bos 2014 mag hij zich ook triatleet noemen :-)

7 comments

  1. Waarom staat er in de kop ‘snelste ironman ooit’ en in het begin van het artikel ‘een nieuw wereldrecord’ wanneer jan frodeno de snelste tijd ooit heeft sinds 2016? Alvast bedankt

  2. Als Anthony Van de Maele dit zal breken in Klagenfurt zal zelfs de moto niet kunnen volgen

  3. Marino’s Ironman-brand record was in 2016 in IM Arizona al verbroken door Lionel Sanders (07h44’29”).

  4. voor eerste keer werd Tim Don bekend “in het wereldje” bij het EK Duathon in Pulawy in 1998. Bij de junioren reed hij alleen weg en kon in de slotron alleen nog achterhaald worden door Falk Cierpinski, de zoon van Olympisch marathonwinnaar 1980 en later overgestapt naar de marathon. Het begin van een lange en mooie carriere voor Tim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>