Timothy Van Houtem pakt Europese titel in Madrid, Tondeur tweede
Timothy Van Houtem wint Ek in Madrid (foto: 3athlon.nl)

In de Challenge van Madrid, een triatlon over de volledige afstand, werden zondag de Europese titels uitgereikt op de lange afstand. Timothy Van Houtem won na een indrukwekkende wedstrijd en mag zich officieel Europees kampioen triatlon long distance noemen. Alexandra Tondeur snelde met een sterk loopnummer naar de zilveren medaille.

De collega’s van 3athlon.nl volgden het van dichtbij ter plaatse en kregen Timo aan de microfoon en voor de camera:

Het EK Long Distance werd tijdens het zwemmen hard gemaakt door Carlos López Díaz (SPA) en Pablo Gonzalez Dapena (SPA). Het was eerstgenoemde die na 46:10 uit het water kwam, op de voet gevolgd door Gonzalez Dapena die overigens zijn debuut maakte op de klassieke afstand. Het was Gonzalez Dapena die net wat sneller wisselde en als eerste aan het fietsen begon, op zijn beurt dus op de voet gevolgd door López Díaz. Vijf minuten later volgde een groepje met onder andere Morten Brammer Olesen (DEN), Aritz Kortabarria Inarra (SPA) en Albert Moreno Molins (SPA).

Bij de vrouwen werd het zwemmen gedomineerd door Margie Santimaria. De Italiaanse stapte na 56:46 op haar fiets. Net als bij de mannen was ook hier een gat van ongeveer vijf minuten op de achtervolgsters. Eva Wutti (DUI) volgde na 1:01:17 als tweede, tien seconden daarna volgde Laura Siddal (GBR) als derde. Ook Alexandra Tondeur (BEL) volgde direct in dit groepje.

Bij de mannenrace werd het fietsonderdeel eigenlijk door één triatleet gedomineerd: Timothy van Houtem. De Belg begon met een achterstand van bijna tien minuten aan het fietsen, maar na de eerste vijftig kilometer was daar nog maar zes minuten van over en inmiddels lag Van Houtem daarmee ook al op de derde plaats. López Díaz en Gonzalez Dapena voerden de wedstrijd nog steeds aan, maar zagen Van Houtem dus snel dichterbij komen. Na ongeveer 90 kilometer was het gat nog maar 2 minuten en weer zo’n 30 kilometer later had de Belg de twee Spanjaarden bijgehaald en ging er een trio aan de leiding.

Timo als eerste van de fiets in Madrid (foto: 3athlon.nl)

Ook bij de vrouwen veranderde er het een en ander tijdens het fietsen. Het was Santimaria die al snel haar ruime voorsprong van vijf minuten uit handen gaf. Na vijftig kilometer waren Tondeur, Wutti en Siddall haar al gepasseerd. Deze top drie, zij het in andere volgorde, was na circa 90 kilometer ongewijzigd. Het was toen Siddall die als eerste over de matten ging, direct gevolgd door Tondeur en Wutti. Santimaria volgde op positie vier maar had hier al een achterstand van ruim zeven minuten.

In de daarop volgende kilometers sloeg Siddall toe. Na 125 kilometer kwam de Britse door met een voorsprong van twee minuten op Wutti en Tondeur. Die voorsprong werd alleen maar groter in de slotfase van het fietsen.

Ondertussen nam Van Houtem geen genoegen met een plekje in de kopgroep. Hij wilde meer en versnelde. Hij kwam solo terug in de wisselzone en begon na 6:09:23 aan het lopen. Op bijna vijf minuten achterstand kwam Gonzalez Dapena als tweede terug. López Díaz, eerder dit jaar nog betrokken bij een auto-ongeluk en daardoor niet bij machte om het tempo bij te benen, volgde als derde in de wisselzone en had toen een achterstand van ruim een kwartier. López Diaz zou uiteindelijk alleen maar verder wegzakken.

Het mag een kleine verrassing genoemd worden dat Van Houtem zijn voorsprong alleen maar wist uit te breiden tijdens de afsluitende marathon. Zijn vijf minuten voorsprong werden al snel verdubbeld en uiteindelijk zelfs uitgebreid tot dik twintig minuten. Van Houtem kwam na 9:00:13 over de finish en toonde zich daarmee oppermachtig. Het zilver ging naar debutant Gonzalez Dapena. Hij deed 9:23:01 over het EK. Het brons ging uiteindelijk naar Brammer Olesen. Met zijn eindtijd van 9:28:12 bleef hij nog net voor de Spaanse Carlos Aznar Gallego die vierde werd na 9:28:18.

Laura Siddall Europees kampioene (foto: 3athlon.nl)

Bij de vrouwen begon favoriete Siddal na 6:46:18 aan het lopen. Met een voorsprong van bijna zes minuten op Wutti en Tondeur leek ze daarmee de overwinning binnen handbereik te hebben. Gedurende de marathon kwam Tondeur, die al snel wegliep bij Wutti overigens, nog wel iets dichterbij, maar nooit dichtbij genoeg om het Siddall echt lastig te maken. Siddall won de wedstrijd in een tijd van 9:54:33. Tondeur volgde op iets meer dan twee minuten en kwam na 9:56:44 over de streep. Het brons ging naar de Amerikaanse Lisa Roberts die een uitstekende marathon liep en Wutti in het zicht van de haven van het podium afhield. Roberts finishte na 10:07:16.