Tondeur 2de in Lanzarote

Alexandra Tondeur Lanzarote
Alexandra Tondeur in Lanzarote (foto: James Mitchell)

Alexandra Tondeur heeft bijna voor een enorme stunt gezorgd. In nog maar haar tweede Ironman over de volledige afstand kwam ze net twee minuten te kort voor een allereerste zege. Met een tweede plaats bewijst ze dat de opvolging van Tine Deckers en Sofie Goos verzekerd is. Ook bij de mannen was er een Belg in de top-tien, een debutant nota bene: Diego Van Looy.

Bij de profs keken we bij de mannen vooral uit naar de terugkeer van Jim Thijs, die na twintig jaar nog eens meestreed op het vulkanische eiland. Jimbo werd echter ziek de ochtend van de wedstrijd, probeerde nog tegen wil en dank om door te zetten, maar ondanks een vrij goed zwemnummer, was het helemaal op bij Jim. Hij begon niet meer aan de marathon.

En dus rukte Diego Van Looy op naar de positie van eerste Belg. Met een zwemnummer van 1u04 deed de duatleet het verre van slecht. Hij begon pas in januari met zwemlessen en is blijkbaar een snelle leerling. In het fietsen maakte Diego heel wat plaatsen goed en uiteindelijk liep hij naar een negende plaats in zijn debuut op een Ironman.

Alexandra Tondeur deelde haar wedstrijd goed in en maakte plaats na plaats goed. Halverwege de marathon kreeg ze uitzicht op het podium maar het werd bijna een strijd voor de overwinning. Nadat debutante Lucie Charles (die een fenomenale zwemproef uit haar mouw schudde en samen met de eerste heren op het droge kwam) wegzakte, werd het een strijd tussen Tine Holst en Alexandra Tondeur. Onze landgenote liep meer dan negen minuten sneller dan Holst, maar kwam in de slotfase uiteindelijk twee minuten te kort, maar liep wel door de grote poort naar binnen met een tweede plaats in nog maar haar tweede Ironman… En dat was meteen één van de zwaarste ter wereld, getuige de eindtijd van 10u04’53 voor Alexandra The Great.

Bij de mannen won Jesse Thomas verrassend. De man die we ooit nog na de 70.3 Ironman van Antwerpen aan een wildcard hielpen voor de Zwintriatlon en vijfvoudig winnaar van de Wildflower was lang niet te vinden voor het Ironman-circuit, maar rekende in Lanzarote na een sterke wedstrijd af met wereldkampioen Jan Frodeno. Derde werd BMC-Etixx nieuwkomer David McNamee.

Bert Martens was de tweede Belg op een 31ste plaats, goed voor een 4de plek in zijn age group. Michael Louys werd 34ste en Ti Bo Do won zijn age group met een 37ste plaats overall. En Christian Meuser mag zijn ticket voor Hawaii boeken voor een zestiende deelname aan het WK Ironman. Hij won zijn nieuwe age group M60 met bijna tien minuten vvoorsprong