Wednesday , 21 November 2018

Waar kunnen we in open water zwemmen?

openwaterzwemmen

We krijgen steeds meer vragen van (recreatieve) triatleten of en waar er mogelijkheden zijn tot het trainen in open water. Het is blijkbaar niet altijd even gemakkelijk om een goede lokatie te vinden waar het enerzijds voldoende veilig is en waar het anderzijds geen hinder voor anderen of door anderen en zelfs eventuele boetes oplevert. want open water zwemmen is nu éénmaal niet overal toegelaten. En houd je altijd aan regel nr. 1: nooit alleen gaan trainen in open water. Zorg dat je minimum met zijn tweeën bent en nog liefst in groep.

Om je alvast wat wegwijs te maken, beginnen we hier met een lijstje van ons bekende lokaties voor open water zwemmen die door verschillende clubs gebruikt worden. Vul gerust aan in de comments hieronder, zo krijgen we een mooi beeld van waar je terecht kan om in groep te gaan trainen. En voor de betrokken clubs levert het misschien nog wat toekomstige nieuwe leden op :-)

 • De Ster in Sint-Niklaas is een populair trainingsoord voor de triatleten. Onder andere Atriac en WTT houden er regelmatig openwater sessies.
 • Van Mr T in Gent weten we dat ze regelmatig naar de Blaarmeersen trekken.
 • GETC in Geel en CMC in Dessel geven de voorkeur aan het kanaal ter hoogte van de kajakclub in Geel Ten Aard.
 • In de E10-plas van Brasschaat blazen die van BRTC regelmatig verzamelen.
 • En aan de Paalse Plas in Beringen-Paal vinden we op vrijdagavond vaak de leden van het Limburgs Triatlon Team terug.

About Hans Cleemput

Hans Cleemput
Hans is hoofdredacteur van 3athlon.be en speaker op veel triatlon en duatlon wedstrijden. Sinds Kapelle Op Den Bos 2014 mag hij zich ook triatleet noemen :-)

14 comments

 1. Is er in de omgeving van lommel ook iets?

 2. Glenn Goysens

  Dag allemaal,

  Ik was ook op zoek naar een plek om open water trainingen en kwam op deze website terecht.
  Na nog wat zoeken kwam ik op een mooie verzamelsite terecht, namelijk http://www.kwaliteitzwemwater.be

  Ik hoop dat dit jullie zoektocht kan vereenvoudigen.

  Met vriendelijke groeten,
  Glenn.

  • Glenn,
   van welke regio ben je ? We zwemmen met de Mechelse triatlonclub(s) vanaf 13 mei op woensdagavond in Hazewinkel, Willebroek. Om 18u15 verzamelen, omkleden en om 18u30 stipt vertrek aan de uiterst rechtse pier.
   Rechts van de roeibanen opzwemmen.

   • Dirk Beersman,

    Is iedereen welkom? Ik ben van de region Vilvoorde en wil graag meer open water zwemmen.

    Greets

 3. Lars Baeyens

  Wij van TRILLE zwemmen in de Lilse bergen, daar is een lus van 600 meter beschikbaar voor triatleten en open waterzwemmers. 4 euro inkom.

  • dirk de wolf

   halllo, om die lus te gaan zwemmen in de lilse bergen, moet je dat op voorhand vragen. ik heb hiervoor al eens geïnformeerd en ze zeiden me dat er enkel een afgebakende zone is voor te zwemmen.
   vriendelijke groeten
   dirk de wolf

   • Lars Baeyens

    er is indd een afgebakende zone voor te zwemmen maar deze mag altijd gebruikt worden door de sporters (toch zolang er geen rode vlag hangt). Wij trainen er al heel het jaar en ik heb nog nooit op voorhand iets laten weten, ook niet als ik alleen ging trainen.

 4. Wij (TDW) organiseren tijdens de zomermaanden zo goed als wekelijks openwater zwemtrainingen in Nieuwdonk te Berlare (regio Lokeren, Wetteren en Dendermonde).

 5. – Tijdens de meeste weekdagen (vooral di-wo-do) in Bloso domein Hazewinkel (Willebroek, tegen Mechelen). Vanaf 19u beginnen de atleten toe te stromen. Kleedkamers + douchemogelijkheden.
  – In de Nekker (betalend+identiteitskaart meenemen)
  – Bloso domein Hofstade: sowieso toegelaten binnen de zwemzone (betalend+identiteitskaart meenemen)
  – Domein ‘De Plas’ in Rotselaar, daar ligt een zwembaan voor triatleten.

  • Frederic Gossiaux

   zwemmen zo nog steeds in de hazewinkel?
   ik ben juist gestart met triatlon en zit in GEEN club kan ik dan ook komen zwemmen ?
   ben van tissel

   • Katleen Delmé

    Ik heb gehoord dat het sinds kort verboden is om te zwemmen in open water in Hazewinkel.
    Wij gingen vorige zomer elke dinsdagavond trainen en zijn nu op zoek naar een nieuwe plek ….

 6. In de barrage van nisramont :-)

 7. Caroline Devos

  De ‘Put’ in Nieuwkapelle bij Diksmuide is een ideale openwaterlocatie. Op zonnige warme dagen kan het er druk zijn maar daar heb je in het water geen last van. Eén rondje putzwemmen is goed voor 1km. De waterkwaliteit is prima!
  Je komt er altijd wel enkele triatleten tegen want de put is intussen goed gekend onder de W-Vlamingen.

 8. Charlene Ottevaere

  Hallo,

  Leuk initiatief!

  De leden van Waregem (WTDT) en ikzelf gaan dikwijls naar Vosselare Put, is een oude Leie-arm in Astene. Makkelijk te bereiken via de oude Gentse Baan ter hoogte van Deinze. Tijdens het “publiekzwemmen” moet je wel een toegang betalen van 2,5 euro. Eenmaal weg van het strandje kan je er om en bij de 1,7km aan één stuk door zwemmen. Heen en terug dus een kleine 3,5km. Mooie training hé, :-). Bovendien kan je tijdens het zwemmen genieten van de prachtige villa’s met tuinen langs het water, ;-).

  Groetjes en veel zwemplezier,

  Charlene

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>