Wayaffe en SP&O winnen T3 Weiswampach: “Zege is een opkikker”
Duathlon

Wayaffe podium Weiswampach
Vanderplancke, Wayaffe en Vandecasteele 1, 2 en 3 in Weiswampach (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)

Ook in het meer van Weiswampach was blauwalg vastgesteld en dus werd de Belgische T3 team triathlon series wedstrijd een duatlon. Daarin bleek Jonathan Wayaffe van SP&O Mechelen de sterkste. Het werd in Luxemburg overigens de allereerste zege per ploeg van SP&O Mechelen sinds het begin van de competitie, want ook kampioenen Tim Van Hemel en Neal Van Vaerenbergh deden het uitstekend.

Trigt, SP&O en 3MD op het podium in Weiswampach (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)

Drie dagen na het BK kwart in Izegem was het voor de Belgische triatleten serieus aanpassen. Ook de ploegentactiek werd her en der aangepast. Vooral 3MD kwam voor de dag met een aantal duatlon-specialisten. Het leverde Angelo Vandecasteele een mooie derde plaats individueel op en 3MD de derde plaats in het dagklassement bij de teams. De tweede plaats was voor Trigt, die met een enorm sterke Erwin Vanderplancke uitpakten. Erwin werd zaterdag nog knap tiende in de sterkbezette en zware wereldbeker triatlon van Lausanne. “Ik voel het nu dan ook serieus in mijn benen, na twee zware dagen, al was dit ook een pittige wedstrijd,” aldus Vanderplancke.

Maar vooraan stond er geen maat op Jonathan Wayaffe. Die was eerder dit seizoen wat op de sukkel maar lijkt juist op tijd weer in vorm. Een deugddoende zege, het uitzicht op nog een paar internationale wedstrijden aan het einde van het seizoen en veel dank aan een sterke ploeg, waarbij hij ook nog eens de loftrompet blies over kampioen kwarttriatlon Tim Van Hemel en beloftenkampioen Neal Van Vaerenbergh. Bekijk hieronder het volledige interview met Jojo.

Wayaffe won de sprintwedstrijd in 57’08 en was tien seconden sneller dan Erwin Vanderplancke. Angelo Vandecasteele kwam na 57’22 als derde binnen, met Tom Suetens vier seconden achter hem. Drie seconden later volgde Christophe De Keyser en nog eens tien seconden later werd Tim Van Hemel 6de, drie dagen na zijn Belgisch titel in Izegem. Alexis Krug werd zevende, Emmanuel Lejeune achtste, Dylan Magnien negende en Dries Matthys tiende.

Reding tot tweemaal toe

Er waren verder nog sterke Belgische prestaties. In de kwarttriatlon, die dus ook een duatlon werd door de blauwalgen, werd Emma Claisse tweede op 24 seconden van de Nederlandse winnares Haitske Overbeek, die in Luxemburg woont. Kelly De Caluwe pakte de derde plaats en Joke Coysman werd vierde. Bij de mannen won de Franse topper Brice Daubord voor de Duitser Nick Ziegler. Onze landgenoot Francois Reding pakte de derde plaats, nadat hij eerder ook al de sprintduatlon gewonnen had. Thomas Derboven en Milan Leys werden tweede en derde op die korte afstand. Ook Dorien Heylen pakte op de sprint een derde plaats…