Friday , 16 November 2018

Yeray Luxem wint zijn tweede Xterra

Yeray Luxem Xterra Cyprus 2017

In Paphos, normaal de thuisbasis van vooral Britse toeristen, heeft Yeray Luxem de Xterra Cyprus gewonnen. In plaats van een cross triatlon werd het een cross duatlon. Door de enorme wind, de hoge golven én de hoge waterstand van de zee, besliste de organisatie om het zwemmen te vervangen door lopen. Luxem ging van start tot finish aan de leiding en pakte op indrukwekkende wijze zijn tweede Xterra zege uit zijn carriere, na winst in de Xterra Polen vorig jaar.

Wereldtopper Francois Carloni was vooraf één van de grote favorieten. Hij had een sterke eerste run en leek de enige te worden die in het mountainbiken de schade enigszins zou kunnen beperken op een ontketende Luxem. Die zette de andere tegenstand op minuten. Carloni had geen superdag en verloor zienderogen tijd én plaatsen in de laatste run. meer dan 7 minuten bedroeg het verschil. De verrassende Noor Orvind Bjerkseth nam de tweede plaats stevig in handen en bleef Luxem opjagen. Met een verschil van 1 minuut bleef Yeray buiten schot en hij stormde naar een oververdiende overwinning. Bjerkseth werd tweede en Thomas Kerner werd derde. Ook Julien Buffe passeerde nog voorbij Carloni. Zij werden vierde en vijfde.

Bij de vrouwen was er ook een dominante zege van Brigitta Poor die van start tot finish aan de leiding ging. Morgane Riou volgde op meer dan tien minuten als tweede.

Zaterdag mocht Yeray het ook al uitleggen op de “couch” bij Kahuna Dave, waar ze het hadden over tien jaar Xterra racen, 40 wedstrijden, 10 podia en een eerste zege vorig jaar. En natuurlijk gaat het ook over papa worden… En Dave vindt dat Yeray vooral Xterra Belgium moet winnen…

Als we straks nog extra resultaten van meer landgenoten hebben, dan leest u het uiteraard hier als eerste…

About Hans Cleemput

Hans Cleemput
Hans is hoofdredacteur van 3athlon.be en speaker op veel triatlon en duatlon wedstrijden. Sinds Kapelle Op Den Bos 2014 mag hij zich ook triatleet noemen :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>