Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Noorwegen wint olympische Mixed Team Relay kwalificatie, Nederland naar Parijs na diskwalificatie Canada
De Noren vieren de winst en de kwalificatie voor Parijs in de Mixed Team Relay triatlon in Huatulco (foto: Norway Tri RR)
Nieuws

Noorwegen wint olympische Mixed Team Relay kwalificatie, Nederland naar Parijs na diskwalificatie Canada

Er zal nog stevig nagepraat worden over het olympisch Mixed Team Relay event in Huatulco waar nog tien niet gekwalificeerde landen streden voor twee plaatsen in de Mixed Team Relay in Parijs. Lange tijd leek de kwalificatie binnen voor Noorwegen en Canada, die een stevige voorsprong hadden op de rest van het deelnemersveld. Maar Canada werd gediskwalificeerd omdat de tweede triatleet via de swim exit het water inging. Noorwegen stormde naar de overwinning en een olympisch ticket. In de laatste leg klopte Rachel Klamer voor Nederland de Hongaarse Zsanett Bragmayer in het lopen. En zo greep Oranje, in Tokio nog vierde vlak voor de Belgian Hammers, de laatste strohalm richting Parijs.

Het was in een warm Huatulco al snel duidelijk dat Noorwegen en Canada met hoofd en schouders boven de concurrentie uitstaken. Beide landen bleven bij elkaar in de buurt, maar gedurende de derde leg werd duidelijk dat Canada gediskwalificeerd zou zijn. De reden is dat de tweede triatleet na de aflossing het water indook via de swim exit en niet via de swim start. Ze verloor eerder terrein dan dat ze er iets mee won. Canada zou nog wel protest indienen, maar eindigden uiteindelijk ver van het podium.

Noorwegen won het Mixed Team Relay event en had daar niet eens uithangborden Blummenfelt en Iden voor nodig. Met Vetle Bergsvik Thorn, Lotte Miller, Casper Stornes en Solveig Lovseth pakten ze de overwinning en het ticket voor Parijs in 1u20’09. Nederland, met Mitch Kolkman, Barbara De Koning, Richard Murray en een sterk lopende Rachel Klamer, finishte 55 seconden later als tweede en mag dus opnieuw naar de Mixed Team Relay triatlon op de Olympische Spelen. Hongarije werd derde op 12 seconden van Oranje, voor Spanje en Oostenrijk.

Voor Nederland was het de laatste kans op kwalificatie. Ze hebben als land wel twee gekwalificeerde vrouwen maar geen enkele mannelijke triatleet kon zich al kwalificeren voor de Spelen in Parijs. De Belgian Hammers waren er niet bij in Mexico. Met Jolien Vermeylen, Claire Michel, Jelle Geens en Marten Van Riel dik in de top-50 van de olympic ranking zijn zij al zeker van kwalificatie voor de Mixed Team Relay in Parijs.

Voorlopige uitslag Mixed Team Relay Huatulco 2024