Uittredend Europees kampioen Louis Naeyaert 5de op EK middle distance triatlon
Louis Naeyaert in het EK middle distance triatlon in Coimbra (foto: 3athlon.be)

De West-Vlaamse triatleet Louis Naeyaert is zaterdag vijfde geworden op het EK middle distance triatlon in Coimbra, in Portugal. De uittredende Europese kampioen verdedigde zijn Europese titel van Menen vorig jaar met verve en was vaak vooraan in de wedstrijd te vinden. Na een zeer succesvol Europees kampioenschap in Menen vorig jaar was het EK in Coimbra echt wel een mager beestje. Slechts 13 triatleten haalden de finish bij de mannen, bij de vrouwen waren er maar 8 finishers.

De livestream was opnieuw bedroevend slecht, maar op de weinige beelden die we te zien kregen, zagen we een waar stayerfestijn in de 90 km fietsen. Een kopgroep van 13 triatleten kwam samen in T2 binnen, met daarbij drie Belgen: uittredend Europees kampioen Louis Naeyaert, favoriet Christophe De Keyser en Jonathan Wayaffe, die helaas uit de wedstrijd verdween tijdens het lopen.

In die 21 km lopen kregen we lang een kopgroep van zes, maar uiteindelijk pakte de Spaanse triatleet Antonio Benito de Europese titel na een langgerekte spurt met de Portugees Alexandre Nobre. Benito pakte het goud in 3u38’16 met 13 seconden voorsprong op Nobre. Het brons ging naar de Serviër Ognjen Stojanovic. Louis Naeyaert liep naar de vijfde plaats op 2’42 van Benito. Christophe De Keyser werd zevende.

Katrien Verstuyft zesde

Bij de vrouwen ging de Europese titel naar de Poolse Marta Lagownik, vorig jaar nog vice-Europees kampioene achter Diede Diederiks in Menen. De Poolse pakte het goud in 4u08’26 met meer dan 4 minuten voorsprong op de Spaanse Marta Sanchez. Haar landgenote Laura Gomez pakte het brons. Katrien Verstuyft werd zesde in 4u22’34, op 14 minuten van de nieuwe Europese kampioene. Voor Portugal werd het een zware tegenvaller. Zowel Raquel Rocha als Vanessa Pereira vielen uit. Slechts 8 vrouwen haalden de finish.