Laurens Verluyten pakt tweede plaats in 70.3 Ironman Westfriesland, Dirk Baelus net naast podium
Laurens Verluyten loopt naar 2de plaats in 70.3 Ironman Westfriesland (foto: Karen Oyarbide RR)

De Belgische triatleet Laurens Verluyten is zondagochtend knap tweede geworden in de 70.3 Ironman Westfriesland, de halve triatlon in het Nederlandse Hoorn waar alleen age group triatleten deelnamen. Alleen de in Nederland wonende Oekraïener Andrii Kuzminskyi was sneller. Dirk Baelus van Innerme en hoogteresort Taeru viel net naast het podium maar pakte wel de winst in de M45 categorie. Met ook nog Benoit Myaux en Evert Vandromme finishten vier Belgen in de top-10. Bij de vrouwen won de vroegere olympische roeister Ilse Paulis Meyrick-Cole. De Belgische wielrenster Kimberley Duquennoy werd knap derde. Ook bij de vrouwen eindigden drie Belgische triatletes in de top-10.

Krampen in de quadriceps bij Verluyten

Laurens Verluyten kwam na 1.900 meter zwemmen met de vijfde tijd uit het water en ging samen met Andrii Kuzminskyi aan de leiding in de 90 km fietsen. In de halve marathon nam Kuzminskyi meteen een voorsprong van 3 minuten toen Laurens na T2 met krampen kampte na T2. “Ik kreeg jammer genoeg spierkrampen in de quadriceps heb eventjes moeten stilstaan om ze er volledig uit te krijgen. Daarna moest ik constant proberen om het onder controle te houden. Jammer, want buiten die krampen had ik een goede wedstrijd en ben ik wel tevreden,” aldus Laurens.

Andrii Kuzminskyi wint de 70.3 Ironman Westfriesland (foto: 3athlon.be)

Verluyten kwam in de slotfase nog dichterbij, maar de Oekraïener won de 70.3 Ironman Westfriesland in 4u01’49. Laurens Verluyten werd tweede op 2’22 maar won wel de M25 categorie. De Nederlander Benjamin van der Weerdt werd derde op 4’26. Dat was 1’43 sneller dan Dirk Baelus die een mooie 4de plaats overall pakte én de winst in de M45 categorie.

Benoit Myaux werd zesde en pakte de tweede plaats bij de M40. Evert Vandromme zette de zevende tijd overall neer. Ook hij pakte zilver bij de M30. Bij de M25 was er zilver voor Kylian Herpin. Joeri Gouwkens werd derde in de M45 categorie. Eddy Verschueren pakte de tweede plaats bij de M55 categorie.

Drie Belgische vrouwen in de top-10

Bij de vrouwen pakte de Nederlandse voormalige toproeister Ilse Paulis Meyrick-Cole een duidelijke overwinning. Ze won in 4u31’08 en was 4’48 sneller dan de Duitse Sophia Trenz. Onze landgenote Kimberley Duquennoy werd derde op 6’33. Helle Detavernier, vorige week nog tweede in de triatlon van Kortrijk, finishte als zevende 4u44’27. Pauline Selleslagh werd negende in 4u47’13.

Marine Panagiotidis pakte de overwinning in de F18 age group. Voor Kimberley Duquennoy werd het zilver in de F25 categorie, net zoals Pauline Selleslagh bij de F35. Helle Detavernier pakte brons bij de F30.