Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Lionel Sanders en Paula Findlay winnen 70.3 Ironman Pro Series Mont-Tremblant voor eigen volk
Lionel Sanders wint voor eigen volk de 70.3 Ironman Mont-Tremblant (foto: Ironman)
Nieuws

Lionel Sanders en Paula Findlay winnen 70.3 Ironman Pro Series Mont-Tremblant voor eigen volk

Geen volledige Ironman Mont Tremblant meer dit jaar, wel een 70.3 Ironman met twee Canadese winnaars die het haalden voor eigen volk. Lionel Sanders pakte na zijn rib-kwetsuur een deugddoende zege na alweer een degelijk zwemnummer, ook al was het zwemonderdeel stevig ingekort. Paula Findlay zorgde voor een dubbel Canadees feestje voor eigen volk door de halve triatlon bij de vrouwen met grote voorsprong te winnen.

Na het tot 1.170 meter ingekorte zwemmen was het verschil voor Sanders beperkt tot iets meer dan een minuut. Hij begon meteen met een sterke inhaalrace. Na 30 kilometer lag hij al vierde en lag alleen een leidend drietal voor hem: Matthew Marquardt, Justin Riele en Ben Kanute. De drie Amerikanen werkten goed samen, maar konden niet voorkomen dat Sanders niet veel later bij hen aansloot en uiteindelijk ook samen met hen naar T2 reed. Dat gebeurde overigens zonder Kanute, want in de slotfase verloor hij de aansluiting en moest hij de drie andere mannen laten gaan.

Tijdens de run liet Sanders voor de zoveelste keer zien dat je liever niet tegelijkertijd met hem aan het lopen begint, want al in de eerste kilometers pakte hij een voorsprong en die gaf hij ook niet meer uit handen. In een razendsnelle tijd van 3u35’11 won hij de 70.3 Ironman Mont Tremblant. Kanute, die sterk naar voren was gelopen, werd tweede in 3u37’29 en Marquardt werd 3 seconden later derde.

Geen maat op Paula Findlay

Ook bij de vrouwen ging het rap en al meteen vanaf het begin zat thuisatlete Paula Findlay er goed bij: na het zwemmen kwamen eigenlijk alle favorieten min of meer bij elkaar uit het water, inclusief de uiteindelijke winnares. Op de fiets viel de groep echter volledig uit elkaar en bleven alleen Findlay en Ellie Salthouse over.

Toch kon ook Salthouse uiteindelijk niet mee met het hoge tempo van Findlay en moest ze dus een gaatje laten. Dat gat werd steeds groter en groter en toen Findlay weer terug in T2 was, duurde het al ruim twee minuten voordat Salthouse ook aan haar halve marathon kon begonnen. Vanaf dat moment was de wedstrijd eigenlijk al beslist.

Paula Findlay won de 70.3 Ironman Mont Tremblant in 4u01’00. Ellie Salthouse ging in de slotfase van de halve marathon helemaal kapot en werd in het zicht van de haven nog ingehaald door Tamara Jewett, die tweede werd in 4u04’51, op 3’51 van Findlay. Salthouse werd zeven seconden later derde.