Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Antonio Benito en Kat Matthews winnen snelle Ironman Vitoria-Gasteiz, Laidlow gediskwalificeerd
Kat Matthews wint de Ironman Vitoria-Gasteiz in een snelle 8u24 (foto: Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images for Ironman)
Nieuws

Antonio Benito en Kat Matthews winnen snelle Ironman Vitoria-Gasteiz, Laidlow gediskwalificeerd

De Spaanse triatleet Antonio Benito heeft voor eigen volk de Ironman Vitoria-Gasteiz gewonnen in een snelle 7u36’38 en ook Kat Matthews zette een supertijd neer in 8u24’23, maar achteraf had iedereen het over de DSQ van wereldkampioen Ironman Sam Laidlow. De Franse triatleet werd gediskwalificeerd nadat hij een drafting penalty te laat had uitgezeten. Stenn Goetstouwers werd ondanks een mindere dag nog knap negende, Pamphiel Pareyn finishte tiende en miste op twee seconden na een sub-8 in deze Ironman Pro Series triatlon.

DSQ voor Sam Laidlow

Sam Laidlow kreeg een blauwe kaart voor drafting, al in het eerste deel van het fietsen. Hij stopte echter niet bij de eerstvolgende penalty tent, maar zat zijn penalty uit na 80 km fietsen in een volgende penalty tent. Even later werd hij gediskwalificeerd omdat hij niet meteen zijn penalty had uitgezeten. De DSQ van Sam Laidlow kan zware gevolgen hebben. Als wereldkampioen Ironman is hij automatisch gekwalificeerd voor het WK Ironman in Kona, maar dan moet hij in hetzelfde jaar een Ironman finishen om zijn slot te valideren. In principe kan hij dat alleen nog doen in Lake Placid of Frankfurt, de laatste pro-race voordat de kwalificatieronde voor Kona 2024 afgesloten wordt.

Nieuw Ironman fietsrecord voor Robert Kallin

Voor de rest ging het er alweer supersnel aan toe. Antonio Benito en Kat Matthews verpulverden allebei het parcoursrecord, maar het opvallendste record kwam op naam van de Zweedse triatleet Robert Kallin. Met een zinderende 3u54’33 over de 180 km fietsen, goed voor een gemiddelde van 46 km/uur, zette hij een nieuw Ironman wereldrecord neer. Hij was maar liefst drie minuten sneller dan Magnus Ditlev, die vorige week nog het wereldrecord op de volledige triatlon brak in de Challenge Roth. Ditlev fietste 3u57’45 in Florida vorig jaar.

Stenn Goetstouwers en Pamphiel Pareyn in top-10

De overwinning ging dus naar de Spaanse triatleet Antonio Benito. Hij pakte uit met een sterke marathon in 2u37’57 en won de Ironman Vitoria-Gasteiz in 7u36’38. De Brit David McNamee werd tweede op 4’42. Cam Wurf hield zich een keer in tijdens het fietsen en liep met een marathon van 2u44 naar een knappe derde plaats. Stenn Goetstouwers had niet zijn beste dag maar bleef op karakter doorgaan en finishte als 9de in 7u53’39. Pamphiel Pareyn was de tweede Belg in de top-10. De 3MD-Veldeman-Wcup triatleet werd knap tiende in 8u00’02, op slechts twee luttele seconden van een sub-8.

Els Visser week na Roth alweer op podium

Bij de vrouwen had de Britse Kat Matthews een superdag. Ze snelde in een nieuw parcoursrecord van 8u24’23 naar een verdiende overwinning, na een spannende wedstrijd waarin tijdens het fietsen de verschillen klein waren tussen Matthews, Els Visser, Ruth Astle en Daniela Bleymehl. Els Visser werd vorige week nog derde in de supersnelle Challenge Roth en pakte opnieuw een podiumplaats. De Nederlandse pakte een geweldige tweede plaats in 8u32’29 op 8 minuten van Matthews. Ruth Astle werd derde voor Daniela Bleymehl.

Uitslagen Ironman Vitoria-Gasteiz