Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
180 km aan 46 km/u in een Ironman! Zweedse triatleet schrijft geschiedenis
Robert Kallin in de Ironman Vitoria-Gasteiz onderweg naar een zinderend fietsrecord (foto: Ironman)
Extra

180 km aan 46 km/u in een Ironman! Zweedse triatleet schrijft geschiedenis

De Zweedse triatleet Robert Kallin heeft zondag geschiedenis geschreven in de Ironman Vitoria-Gasteiz door als eerste triatleet ooit een gemiddelde van 46 km/uur te fietsen in een Ironman. Met een fietstijd van 3u54’33 over de 180 km fietsen, verpulverde hij het vorige record van hardrijder Magnus Ditlev. Die reed 3u57’54 in de Ironman Florida vorig jaar. En voor wie zich afvraagt of het parcours wel klopte: we hebben gecheckt bij zowel Sam Laidlow en Pamphiel Pareyn en zij kwamen allebei op Strava uit op 179,4 km.

Zweedse reus van net geen 2 meter

Robert Kallin is niet meteen de bekendste triatleet maar maakte naam en faam in de Ironman Florida 2021 waar hij bij zijn debuut op de volledige triatlon stevig aan de leiding ging in het fietsen en meteen een podiumplaats pakte. Een overwinning zat er nog niet in, behalve dan vorig jaar op het Zweeds kampioenschap halve triatlon waar hij de nationale titel veroverde. De 29-jarige triatleet is alleszins een imposant figuur. Met zijn 1m98 is het een wonder dat hij in aero-houding past op zijn Orbea Ordu, al heeft hij op die triatlonfiets wel een op maat gemaakte cockpit voor zijn lange lichaam. Een extra opvallende toets aan de race-setup zijn de Ron Wheels, de Ultron set met vol achterwiel en tweespaaks voorwiel.

Wij checkten bij Orbea-vertegenwoordiger Seppe Odeyn of het hier een exclusieve Orbea triatlonfiets betreft. “Het is een straffe prestatie, ik heb het ook gevolgd,” vertelt Seppe. “Maar de fiets van Robert Kallin is gewoon een standaard fiets die je gewoon kan kopen. Bij Orbea kan je ook zelf je kleuren kiezen zodat het toch een unieke fiets wordt. Prijzen zijn € 6.999 voor 105 di2, € 7.999,- voor Ultegra di2 en 10.999 voor Dura Ace. Je eigen kleuren kiezen is geen meer prijs,” aldus Seppe.

Robert Kallin finishte overigens op de zesde plaats na wat hij zelf omschreef als een mindere run, al liep hij alsnog een marathon van 3u03 na zijn nieuwe fietsrecord!