Menno Koolhaas wint ingekorte Yotta XP swimrun in Vichy, Noah Servais zesde
Menno Koolhaas wint de Yotta XP swimrun in Vichy (foto: Yotta XP/Activ'Images)
Multisports

De Nederlandse triatleet Menno Koolhaas, pas nog Nederlands kampioen geworden op de standaard triatlon, heeft zaterdag de Yotta XP swimrun gewonnen in Vichy en streek daarmee 10.000 euro prijzengeld op in een sterkbezet deelnemersveld. De Belgische triatleet Noah Servais pakte de zesde plaats, Jonathan Wayaffe werd achtste. De Yotta XP is een spectaculair concept waarbij de atleten normaal vijf keer 1 km moeten zwemmen en 8 km moeten lopen, met elke ronde een progressieve cut-off waardoor het telkens sneller gaat. Helaas gooide een zwaar onweer roet in het eten waardoor de afstanden gehalveerd moesten worden, maar het was niettemin een waar spektakel in Vichy, met veel volk en veel sfeer.

Met een totale prijzenpot van 66.000 euro kwamen er flink wat grote namen naar Vichy, met veel Franse toppers. In plaats van 1 km zwemmen en 8 km lopen, moesten de atleten zaterdag per ronde 500 meter zwemmen en 400 meter lopen, in totaal nog altijd goed voor 2,5 km zwemmen en 20 km lopen. Menno Koolhaas was vanaf ronde 1 de snelste in het zwemmen en in het lopen. Ook in de drie volgende rondes zette hij elke keer de snelste tijd neer. In de laatste ronde kon hij ook uitgebreid beginnen vieren.

Menno Koolhaas won de Yotta XP in 1u33’20. Hugo Tormento, de Franse swimrunner uit Nieuw Caledonië deed er 53 seconden langer over en werd tweede. De Franse triatleet Aurelien Raphael werd derde in 1u35’09. Noah Servais lag na de eerste ronde op een mooie vijfde plaats, bleef heel constant presteren en pakte uiteindelijk de zesde plaats in 1u36’36 op 3’15 van Koolhaas. Jonathan Wayaffe werd achtste op 3’30.

Bij de vrouwen pakte de Zwitserse Jolanda Annen de overwinning. Zij was duidelijk de snelste in alle vijf rondes en won overtuigend met meer dan drie minuten voorsprong. Margot Garabedian, de Franse triatlete die twee jaar geleden naturarliseerde tot Cambodiaanse, werd tweede op 3’14. De Slovaakse triatlete Ivana Kuriackova werd derde voor Emilie Morier, de eerste Francaise. Er deden geen Belgische vrouwen mee bij de elites.