Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Trevor Foley en Danielle Lewis winnen eerste Ironman, Bart Aernouts negende in Lake Placid
Trevor Foley wint de Ironman Lake Placid (foto: Patrick McDermott/Getty Images for IRONMAN)
Nieuws

Trevor Foley en Danielle Lewis winnen eerste Ironman, Bart Aernouts negende in Lake Placid

De Amerikaanse triatleten Trevor Foley en Danielle Lewis hebben zondag in de Ironman Lake Placid allebei hun allereerste Ironman triatlon gewonnen. Danielle Lewis maakte een achetrstand van 16 minuten goed en won nog 4 minuten voorsprong op Jackie Hering. Trevor Foley remonteerde een alweer sterke Matthew Marquardt en verpulverde het parcoursrecord van Joe Skipper van 2023. Skipper zelf had opnieuw geen topdag en gaf op na het fietsen. Lionel Sanders werd derde en haalde zijn slot voor het WK in Kona binnen. Bart Aernouts pakte een degelijke negende plaats.

Lionel Sanders was de laatste maanden in goeie doen in het zwemmen op de halve afstand, maar zondag verloor hij op de 3,8 km zwemmen toch weer net geen zes minuten. Trevor Foley volgde nog een halve minuut later. Ondertussen had Matthew Marquardt zijn duivels ontbonden in het fietsen. Hij zette Lionel Sanders en Trevor Foley op 8’30 na 180 km fietsen. Jakcson Laundry volgde op 11 minuten en de achtervolgende groep met hardrijders als Thor Bendix Madsen en Chris Leiferman verloor meer dan 13 minuten. Bart Aernouts volgde zelfs op 20 minuten als tiende.

In de marathon had Marquardt halfweg nog altijd 4’08 voorsprong op Foley, maar in de laatste 15 km zakte Marquardt helemaal in. Trevor Foley liep hem na 36 km voorbij en stond de koppositie niet meer af. De Amerikaanse triatleet pakte met een marathon van 2u36’31 zijn allereerste Ironman zege in 7u55’23. Marquardt werd tweede op 1’51. Lionel Sanders werd derde op 10’16 en kwalificeerde zich voor het WK Ironman in Hawaii. Bart Aernouts liep naar de negende plaats in 8u20’55.

Bij de vrouwen had Danielle Lewis een achterstand van 16 minuten na de 3,8 km zwemmen. Ze raapte heel wat vrouwen op in de 180 km fietsen, maar keek ik T2 nog altijd tegen een marge van bijna 11 minuten aan op de verrassende Amerikaanse Rachel Zilinskas en Sarah True. De Nederlandse Lotte Wilms wisselde als vierde op 6 minuten maar zou in het begin van de marathon de wedstrijd verlaten. Terwijl Sarah True nog maar eens compleet instortte, begon Danielle Lewis aan een indrukwekkende inhaalrace. Met een marathon van 2u52’23 pakte ze haar eerste Ironman overwinning met 4’31 voorsprong op Jackie Hering en 8’42 op Alice Alberts.