Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Drie Belgische triatleten in top-10 in long distance triatlon Alpe d’Huez, Clement Grandy en Alanis Siffert pakken winst
Dries Matthys als derde boven op Alpe d'huez (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Drie Belgische triatleten in top-10 in long distance triatlon Alpe d’Huez, Clement Grandy en Alanis Siffert pakken winst

De Belgische triatleten Dries Matthys, Tom Vaelen en Toon Mariën waren donderdag in goeie doen in de long distance triatlon van Alpe d’Huez. In de 118 km fietsen kwamen Matthys en Vaelen als derde en vierde op de top van de klim naar de mythische Alpe d’Huez. In het lopen moesten ze een paar sterke triatleten voor zich dulden. Uiteindelijk finishte Dries Matthys 5de, Tom Vaelen 7de en Toon Mariën 9de. Er stonden heel wat Belgische pro’s aan de start in deze loodzware long distance triatlon. De Franse triatleet Clement Grandy en de Zwitserse triatlete Alanis Siffert pakten de winst. Emma Claisse werd knap zesde.

Na de 2,2 km zwemmen kwam de Spaanse triatleet Liam Beardon als eerste uit het water met een 15 seconden voorsprong op een groepje met wat Franse favorieten, de Duitser Michael Raelert en onze landgenoot Tom Vaelen, die als 8ste in T1 kwam. Toon Mariën volgde als 14 en Dries Matthys kwam als 17de uit het water op 27 seconden.

In de 118 km fietsen moesten de triatleten 3.200 hoogtemeters overwinnen, met onder andere de beklimming van de Col du Grand Serre, de Col d’Ornon en tot slot de mythische 21 bochten van Alpe d’Huez zelf. Na die laatste klim kwamen Dries Matthys en Tom Vaelen als derde en vierde boven, op meer dan 3 minuten van leider Clement Grandy.

In de 20 km lopen gingen de Franse triatleten Clement Grandy en Louis Richard aan de leiding. Na 1 ronde lopen volgde Dries Matthys als derde op 3’37. Tom Vaelen zakte terug naar de zevende plaats. Grandy liet het tempo op het lastige loopparcours niet meer zakken en pakte een verdiende overwinning in 5u45’41 met 1’51 voorsprong op Louis Richard. De Spaanse triatleet Jordi Montraveta werd nog derde op 4’16 voor de Noor Jon Breivold. Dries Matthys werd knap vijfde in 5u53’01 op 7’20 van Grandy.

Tom Vaelen werd zevende in 5u58’51 en Toon Mariën liep nog naar de negende plaats in 6u03’59. Victor Alexandre, minder dan twee weken geleden nog winnaar van de Triatlon International Haute Meuse, pakte de 15de plaats. Siebe De Winter werd 25ste en Joachim Libois 27ste. Antoine Waltzing pakte de 36ste plaats en Sebastien Carabin, dinsdag nog in de top-10 in de duatlon van Alpe d’Huez, werd 39ste.

Emma Claisse knap zesde

Bij de vrouwen kregen we een Zwiters duel tussen Alanis Siffert en Powerman Zofingen-topper Petra Eggenschwiler, al was er na 118 km fietsen niet echt meer sprake van een duel, met een verschil van ruim een kwartier tussen de twee Zwitserse atletes. De Duitse triatlete Svenja Thoes ging in de slotfase nog op en over Eggenschwiler en pakte de tweede plaats op 26’28 van de winnares. Petra Eggenschwiler werd 18 seconden later derde. Emma Claisse liep nog een sterke laatste ronde en pakte de zesde plaats in 6u59’50.

Uitslag Triathlon L Alpe d’Huez 2024