Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Zondag meer duidelijkheid over zwemmen in Seine, olympische triatlons mogelijk uitgesteld naar augustus
Het zwemonderdeel van de triatlon in de Seine tijdens het olympisch testevent in Parijs (Foto: World Triathlon/Wagner Araujo)
Nieuws

Zondag meer duidelijkheid over zwemmen in Seine, olympische triatlons mogelijk uitgesteld naar augustus

Met de regen die tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen de hele tijd naar beneden kwam boven Parijs laaide vrijdag de discussie opnieuw op over de waterkwaliteit van de Seine. Zondagochtend krijgen we allicht een eerste keer echt duidelijkheid, want dan staat de swim familiarisation, de verkenning van het zwemparcours, voor de mannen op het programma. Ondertussen heeft Eric Noël, de technical operations manager van World Triathlon voor de olympische triatlon, aan La Presse laten weten dat de individuele triatlons mogelijk uitgesteld worden naar augustus. De Mixed Team Relay zou dan met 1 dag opgeschoven kunnen worden.

Zondag wordt om 4 u. ’s ochtends een laatste test van de waterkwaliteit gedaan voor de swim familiarisation van de mannen. De beslissing die daarop volgt, zal ons al een eerste duidelijk beeld geven hoe groot of hoe klein de kans is dat er op dinsdag 30 juli en woensdag 31 juli gezwommen kan worden in de Seine. We zijn overigens zeer benieuwd of er veel triatleten zijn die zondag en maandag, wanneer de parcoursverkenning voor de vrouwen wordt gehouden, in de Seine willen duiken.

Als het zwemmen niet kan doorgaan op 30 én 31 juli zou het eerste plan zijn om de individuele triatlons uit te stellen. Die zouden dan volgens Eric Noël gehouden worden op vrijdag 2 augustus, waarbij de twee wedstrijden op dezelfde dag plaatsvinden en waarbij de vrouwen allicht vlak na de mannen moeten starten omdat de Seine de rest van de dag opnieuw opengesteld moet worden voor het bootverkeer. De Mixed Team Relay zou dan 1 dag kunnen opschuiven naar 6 augustus. Als de waterkwaliteit op 2 en 6 augustus nog niet in orde zou zijn, dan is er het ultieme en door velen gevreesde plan D: de duatlon, waarbij het zwemmen wordt vervangen door een loopproef van 5 km.

De individuele triatlon bij de mannen staat op dinsdag 30 juli om 8 u. gepland. De vrouwen starten normaalgezien op woensdag 31 juli, ook om 8 u. Op beide dagen wordt er om 3u30 nog een laatste kwaliteitstest van het water gedaan en daarna zal de ultieme beslissing vallen over de individuele triatlons.