Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Tim Van Hemel wint Cave Triathlon in Kanne, Pim Van Diemen en Marlene De Boer pakken Nederlandse titels
Tim Van Hemel wint de Cave Triathlon in Kanne (foto: Finishfoto.be/Jim De Sitter)
Nieuws

Tim Van Hemel wint Cave Triathlon in Kanne, Pim Van Diemen en Marlene De Boer pakken Nederlandse titels

De Belgische triatleet Tim Van Hemel heeft zondag het open Nederlands kampioenschap halve triatlon gewonnen in Kanne. Het was voor het eerst dat het NK middle distance in België werd gehouden en dat leverde naast de strijd om de Nederlandse medailles ook een spannende Holland-België battle op. Pim Van Diemen en Tim Van Hemel hielden het lang spannend maar na pech in het fietsen voor de Nederlander liep Tim Van Hemel in de slotfase van de halve triatlon naar de overwinning. Bij de vrouwen kregen we een langgerekte spurt tussen Katrien Verstuyft en Marlene De Boer, de Ironman-pro triatlete die de wedstrijd uiteindelijk won en de Nederlandse titel pakte.

Het was voor het eerst sinds 2019 dat er weer eens een Nederlands kampioenschap over de halve triatlon werd georganiseerd en dat vooruitzicht lokte heel wat Nederlandse toppers naar het Belgische Kanne, vlak over de grens bij Maastricht. Met 1.900 meter zwemmen in het kanaal, 90 km fietsen met drie beklimmingen van de Slingerberg en 21 km lopen met drie keer de Mergelgrotten van Kanne werd het een stevige opgave voor de triatleten, bij zomerse omstandigheden.

Pim Van Diemen rijdt lek, valt en wordt Nederlands kampioen

Pim Van Diemen wordt tweede in Kanne en pakt de Nederlandse titel halve triatlon (foto: Finishfoto.be/Jim De Sitter)
Pim Van Diemen wordt tweede in Kanne en pakt de Nederlandse titel halve triatlon (foto: Finishfoto.be/Jim De Sitter)

Pim Van Diemen ging in het zwemmen aan de leiding van een grote groep terwijl bij de vrouwen de heroptredende Sarissa De Vries een mooie voorsprong telde en als 12de overall uit het water kwam. In de 90 km fietsen ging Pim Van Diemen er stevig tegenaan. Hij zette Tim Van Hemel aan de voet van de laatste beklimming van de Slingerberg op meer dan drie minuten. Nog een minuut verderop volgde een kwartet met Thomas Cremers, de jonge Ben Muller, Sven Bams en de Belg Jarno Cuypers.

In de absolute slotfase van het fietsen reed Pim Van Diemen achteraan lek en even later kwam hij daardoor ook nog ten val en verloor hij nog extra tijd met de fietsband weer op de velg te krijgen. Daardoor kwam Tim Van Hemel in T1 terug tot op 50 seconden. In de halve marathon bleef Van Hemel lang op een halve minuut van de nummer 4 van de Ironman Lanzarote lopen, maar in de laatste ronde ging Van Hemel op en over Van Diemen.

Tim Van Hemel pakte de overwinning in 3u47’18 met 1’47 voorsprong op Pim Van Diemen. Jarno Cuypers werd derde op 4’36 voor Thomas Cremers, die zilver pakte op het NK. Sebastien Carabin werd na een lange inhaalrace nog vijfde, een knappe prestatie na dinsdag de duatlon en donderdag de long distance triatlon op Alpe d’Huez. Dieter Boeye werd zesde, voor de jonge Nederlander Sem Kroonen, die brons pakte in het NK vlak voor Ben Muller.

Comeback van Sarissa De Vries, Marlene De Boer pakt winst

Marlene De Boer wint de Cave Triathlon in Kanne en is Nederlands kampioene halve triatlon (foto: Finishfoto.be/Jim De Sitter)
Marlene De Boer wint de Cave Triathlon in Kanne en is Nederlands kampioene halve triatlon (foto: Finishfoto.be/Jim De Sitter)

Bij de vrouwen maakte triatlon-mama Sarissa De Vries haar comeback. De Nederlandse topper werd een tijd geleden mama, werkte hard aan haar comeback maar viel van de ene blessure in de andere. Ze was nog niet helemaal 100% fit maar ging wel snoeihard in het zwemmen en het fietsen. Ze zette een achtervolgend trio met Marlene De Boer, Katrien Verstuyft en Ilona Eversidijk op meer dan drie minuten.

In de halve marathon was het helaas duidelijk dat Sarissa nog steeds wat hinder van de blessure ondervindt en nog niet haar oude loopniveau haalt. Ze hield wel knap stand voor de tweede plaats in het NK en werd derde overall. Ondertussen kregen we vooraan een bijzonder spannende strijd tussen Marlene De Boer en Katrien Verstuyft. De afscheidnemende Belgische triatlete bleef lang samen lopen met De Boer. Die haalde het uiteindelijk in een langgerekte spurt. Marlene De Boer won de Cave Triathlon en werd Nederlands kampioene in 4u14’27. Katrien Verstuyft werd knap tweede op 14 seconden. Sarissa De Vries pakte de derde plaats en zilver in het NK op 5’24. Dieuwertje Bax klopte Morena Stevens in de strijd om de vierde plaats en pakte het brons op het NK. Christine Verdonck werd tweede Belgische op de achtste plaats.

Uitslagen Cave Triathlon 2024