Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Belgische triatleten vol vertrouwen dat er dinsdag gezwommen wordt in olympische triatlon
Marten Van Riel bij de parcoursverkenning van de olympische triatlon in Parijs (foto: World Triathlon/Wagner Araujo)
Nieuws

Belgische triatleten vol vertrouwen dat er dinsdag gezwommen wordt in olympische triatlon

Dinsdag 30 juli is het zo ver, dan gaat eindelijk de olympische triatlon bij de mannen van start in Parijs, tenminste als er kan gezwommen worden in de Seine, maar een laatste rondvraag bij de Belgische triatleten leert ons dat ze er zelf alle vertrouwen in hebben dat de triatlon dinsdag gewoon doorgaat. Marten Van Riel en Jelle Geens kijken alleszins uit naar de wedstrijd. Als alles goed gaat, kunnen ze dinsdagochtend om 8 u. van start aan de Pont Alexandre III. De twee Belgische triatleten mogen allebei dromen van een medaille, al zal het er dan eentje zijn die ongetwijfeld hardbevochten is, want het belooft een superspannende wedstrijd te worden.

Jelle Geens deed laatste zwemtraining in binnenbad

De afgelopen jaren hebben Jelle Geens en Marten Van Riel al meermaals bewezen dat ze bij de absolute wereldtop horen in het internationale triatlon. Voor Jelle Geens zal het uiteraard een extra speciaal moment zijn op dinsdagochtend omdat hij door een covid-besmetting de vorige individuele olympische triatlon miste. Gezien het wedstrijdscenario toen, was een medaille zeker mogelijk geweest. Revanche-gevoelens lijkt hij niet te hebben, zo blijkt uit een interview met TV Limburg. In datzelfde interview geeft Jelle ook aan dat hij er vertrouwen in heeft dat het geen duatlon wordt en dat er dinsdag gewoon gezwommen wordt. Hij is er klaar voor, ook al wordt de wedstrijd mogelijk uitgesteld naar 2 augustus. In plaats van de swim familiarisation, die uiteindelijk zondag en maandagochtend afgelast werd, ging Jelle in het iconische zwembad van Parijs zijn laatste trainingen afwerken.

Marten Van Riel: “Het gevoel zit goed”

Marten Van Riel trok naar de bike familiarisation en vond tussen de interviews met VTM, Sporza en Nieuwsblad door toch nog even de tijd om ons te woord te staan. In die interviews liet hij al verstaan het helemaal niet eens te zijn met de mogelijkheid dat de olympische triatlon een duatlon wordt. “Duatlon is gewoon een andere sport. Alsof je een discuswerper zou vragen om te gaan speerwerpen. Je gaat een atleet op de Spelen toch niet vragen om een andere discipline te gaan doen? Neen, ik twijfel of ik dan zelfs wel zou meedoen,” zei hij in Het Nieuwsblad.

Ook naar ons toe hoopt hij dat het gewoon een triatlon wordt. “Ik hoop dat er geen plan B’s nodig gaan zijn morgen en dat ik hopelijk overmorgen nog in goede gezondheid ben,” lacht Marten. “Het gevoel zit alvast goed. De laatste trainingen gingen heel vlot, dus ik ben benieuwd,” aldus Marten. Hij staat dinsdag op plaats 40 op het startponton, iets meer naar de linkerkant, maar nog vrij centraal. Jelle Geens staat helemaal in het midden op plaats 26. Ideale posities voor de Belgische triatleten omdat algemeen aangenomen wordt dat de stroming in het midden van de Seine gunstiger is dan aan de rechterkant.

Waarden van de Seine maandag stuk beter dan zondag

Maar dan moet eerst de beslissing nog vallen dat er gezwommen wordt. Op dinsdagochtend om 3u30 wordt de finale kwaliteitstest uitgevoerd. Op basis van die resultaten wordt er beslist of er gezwommen wordt. Die kans lijkt na een zonnige dag steeds groter, want hoewel de twee swim familiarisations afgelast werden, waren de testresultaten van maandag een stuk beter dan zondag en ze lagen zelfs vlakbij de vereiste normen. We duimen dus dat we dinsdagochtend de olympische triatlon mogen volgen. Het alternatief is in eerste instantie een uitstel naar 2 augustus en als er dan nog niet gezwommen kan worden, zou het een duatlon worden.

Wij zitten er alleszins klaar voor en gaan dinsdagochtend vanaf 7 u. ’s ochtends live met onze live coverage, met een aantal spotters ter plaatse. Als je niks wil missen van de olympische triatlon en van de prestaties van onze Belgische triatleten, stem dan af op 3athlon.be!