Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Woensdag wel triatlon op de Spelen? De planning, de alternatieven, het weer in Parijs en onze Belgische triatleten
De finish zone van de olympische triatlon boven op de Pont Alexandre III (foto: World Triathlon/Wagner Araujo)
Nieuws

Woensdag wel triatlon op de Spelen? De planning, de alternatieven, het weer in Parijs en onze Belgische triatleten

Het was een bewogen dag in Parijs voor de triatlonfans en dan vooral voor de mannelijke triatleten zelf op dinsdag nadat de individuele triatlon voor de mannen op de Olympische Spelen last minute werd uitgesteld naar woensdag. Ondertussen durven we toch al vooruit te blikken naar woensdag, met niet 1 maar 2 olympische triatlons. Hoe ziet de planning er uit? Wat als de waterkwaliteit van de Seine opnieuw niet voldoende is? Hoe ziet het weer er uit in Parijs en hoe groot is de kans dat de triatlon woensdag doorgaat? En belangrijker nog, hoe voelen de Belgische triatleten zich op 1 dag van de belangrijkste wedstrijd van de afgelopen 4 jaar?

Opnieuw overleg om 3u30

In principe starten de vrouwen woensdagochtend om 8 u. met 1.500 zwemmen in de Seine. De start van de mannen is voorzien om 10u45, vlak na de vrouwentriatlon dus. Dat betekent overigens sowieso dat de medaille ceremonie voor de vrouwen pas na de finish van de mannen zal plaatsvinden. Dinsdagochtend moesten we wachten tot een uur of 5 ’s ochtends eer de beslissing bekendgemaakt werd dat de triatlon uitgesteld werd. World Triathlon communiceerde pas officieel rond 6 u.

Woensdagochtend is er opnieuw overleg om 3u30 om de testen van de waterkwaliteit te evalueren en te kijken of de normen van het aantal partikels E.coli bacterie en Enterococci per 100 ml wordt gehaald. Op basis daarvan wordt beslist of er gezwommen wordt. Wellicht weten we dus opnieuw rond 5 u. ’s ochtends of de triatlons doorgaan op woensdag. Je leest het sowieso als eerste hier bij ons.

Plan B: uitstel naar 2 augustus en mogelijk duatlon

Maar wat als de vereiste normen niet gehaald worden op woensdagochtend? Dan worden de triatlons van de vrouwen en de mannen uitgesteld naar vrijdag 2 augustus. Ook dan zouden de twee wedstrijden op dezelfde dag plaatsvinden, al is het ons nog niet duidelijk wat dan de volgorde zou zijn. In principe is er op vrijdag 2 augustus opnieuw overleg om 3u30. Als de waterkwaliteit dan nog niet in orde is, dan ligt de allerlaatste optie op tafel: een duatlon. Daarbij zou de zwemproef vervangen worden door een loopproef van 5 km, wat niet de voorkeur heeft van veel triatleten. Ook bondscoach Tine Deckers ziet liever geen duatlon, zo liet ze dinsdag weten tijdens een persmoment in Parijs. “Een duatlon wil niemand. Daar hebben de atleten geen vier jaar voor getraind”, liet Tine weten.

Nog altijd warm in Parijs en voorlopig geen regen

World Triathlon oogstte heel wat kritiek dinsdag, zowel van triatlonfans als van triatleten zelf, met onder andere Marten Van Riel die snoeihard reageerde. Vooral hun communicatie dat de triatlon moest uitgesteld worden omwille van “weersomstandigheden buiten onze controle” zette veel kwaad bloed. Dinsdag was het de hele dag broeierig warm in Parijs. Onze spotter Steve Van Gysel trok naar de hockey-wedstrijd van onze Red Lions tegen Australië en liet ons weten dat het nog altijd 32 graden was tijdens de rust. Op dat moment regende het nog steeds niet, hoewel er wel onweer voorspeld was voor dinsdagavond en woensdagochtend. Zijn laatste bericht was “Nog altijd droog en snikheet” dus dat ziet er al een stuk beter uit. De waterkwaliteit in de Seine heeft namelijk zwaar te lijden onder de regenval. Bij overvloedige regen stromen de riolen over in de Seine. Duimen dus dat de regen weg blijft en er woensdagochtend kan gezwommen worden.

Laatste keer voor Claire Michel

Voor de Belgian Hammers zijn het speciale Spelen. Voor Claire Michel zijn het sowieso de laatste Olympische Spelen als topsporter. Zij wordt technisch directeur bij LF3, de franstalige triatlonliga.

De eerste keer voor Jolien Vermeylen

Voor Jolien Vermeylen is het de allereerste keer dat ze op de Olympische Spelen staat. In een interview met 3athlon.be liet ze weten dat ze er klaar voor is. En in haar Instagram post haalde ze nog een keer haar bekende quote aan: “Deze is voor het meisje dat in 2008 naar de Olympische Spelen op TV keek en zichzelf beloofde dat ze er op een dag zelf zou staan.”

Jelle en Marten hebben knop omgedraaid

De 4 Belgische triatleten gaan er ook vanuit dat de triatlons deze keer gewoon doorgaan. Ook bondscoach Tine Deckers heeft er vertrouwen in, zo liet ze tijdens het persmoment weten. “Na het ontbijt was de knop al omgedraaid. De focus is al verlegd naar de wedstrijd van woensdag. Die mannen kunnen wel snel schakelen,” adus Tine Deckers. Jelle en Marten gingen nog wat losfietsen en wat lopen, om de spieren nog een laatste keer onder druk te zetten. Ze lijken allebei klaar voor woensdag.

Live coverage op 3athlon.be

Van zodra wij zelf op de hoogte zijn van de beslissing van World Triathlon en indien de triatlons daadwerkelijk doorgaan, kan je de wedstrijden met live updates volgen op 3athlon.be vanaf 7 u. ’s ochtends.

https://www.3athlon.be/2024/07/29/volg-alle-updates-over-de-olympische-triatlon-bij-de-mannen-live-op-3athlon-be/