Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Alex Yee pakt olympische titel triatlon na zinderend slot tegen Hayden Wilde, Van Riel lang mee met kopgroep
Alex Yee pakt olympisch goud in de triatlon in Parijs voor Hayden Wilde (foto: World Triathlon)
Nieuws

Alex Yee pakt olympische titel triatlon na zinderend slot tegen Hayden Wilde, Van Riel lang mee met kopgroep

De Britse triatleet Alex Yee is de nieuwe olympische kampioen triatlon na een duel met de andere topfavoriet Hayden Wilde, een duel dat in de laatste helft van het lopen richting de Kiwi leek te gaan, maar net voor de laatste rechte lijn stortte Wilde in en kwam Yee voorbij naar het goud. Onze Belgische triatleten konden helaas niet meespelen voor de medailles deze keer. Marten Van Riel was op de fiets nog wel mee met de grote kopgroep, maar kreeg weinig steun in zijn fietswerk. Voor Jelle Geens werd het een dramatische zwemproef in de sterke stroming van de Seine.

Hayden Wilde, de partner van onze Belgische triatlete Hanne De Vet en regelmatig trainend in Wuustwezel en omstreken, leek op weg naar de gouden medaille met een bijzonder indrukwekkend loopnummer, maar in de absolute slotfase kon hij het hoge tempo niet meer aanhouden en kwam Alex Yee er alsnog voorbij. Zelfs Leo Bergere kwam nog dichtbij Hayden Wilde. Yee pakte het goud, voor Wilde en Bergere na een zinderend slot.

Na de 1.500 meter zwemmen in de sterk stromende Seine moest Wilde lange tijd achtervolgen, maar in de slotfase van het fietsen kregen we toch een grote kopgroep van 32 triatleten vooraan, ondanks het vele werk van Marten Van Riel aan kop van de eerste groep, waarin ook Alex Yee al zat. Kristian Blummenfelt was erg actief in die achtervolging, maar de Noor zou vrede moeten nemen met de 12de plaats.

Sam Dickinson speelde in de 10 km lopen nog even haas voor de Brit Alex Yee, die meteen een gat sloeg in de eerste kilometers lopen, maar die rond halfweg Hayden Wilde zag terugkeren. De Kiwi nam vlot over en liep 15 seconden uit op de Brit. Ondertussen had Marten Van Riel het moeilijk om mee te gaan met de snelste lopers. Hij zakte terug tot buiten de top-20. Jelle Geens zat dan al lang in een verloren positie en wisselde op grote achterstand, nadat hij afgelopen week ziek was geworden en donderdag nog koorts had.

De Brit Alex Yee pakte de gouden medaille in Parijs in 1u43’33 met 6 seconden voorsprong op Hayden Wilde. De Franse triatleet Leo Bergere pakte voor eigen volk het brons op 10 seconden, voor zijn landgenoot Pierre Le Corre en de Portugees Vasco Vilaca. Marten Van Riel werd 22ste op 2’38 van Yee. Jelle Geens liep naar de 42ste plaats op 7 minuten. Maandag 5 augustus komen de twee Belgen opnieuw in actie op de Mixed Team Relay, samen met Jolien Vermeylen en Claire Michel, die eerder vanochtend 24ste en 38ste werden in de vrouwentriatlon. Cassandre Beaugrand pakte bij de vrouwen het goud.

Uitslag olympische triatlon Parijs mannen

3athlon.be volgde de twee triatlons live de hele ochtend. Je kan de live coverage hier terugvinden.