Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Cassandre Beaugrand maakt favorietenrol waar en pakt goud in olympische triatlon, Vermeylen in top-25
Cassandre Beaugrand wint het goud in de olympische triatlon in Parijs (foto: World Triathlon)
Nieuws

Cassandre Beaugrand maakt favorietenrol waar en pakt goud in olympische triatlon, Vermeylen in top-25

De Franse triatlete Cassandre Beaugrand, één van de topfavorietes voor de medailles, is de nieuwe olympische kampioene. Beaugrand pakte in de slotronde van het lopen uit met een verschroeiende aanval en liep, geruggesteund door honderdduizenden Franse supporters, naar de olympische titel. De Zwitserse Julie Derron zorgde voor de grote verrassing door het zilver te pakken voor de Britse Potter. Jolien Vermeylen finishte na een valpartij in het fietsen toch nog in de top-25. Claire Michel sloot haar laatste olympische triatlon af op de 38ste plaats.

Flora Duffy ging verrassend sterk aan de leiding in de 1.500 meter zwemmen. Ze had duidelijk de Seine goed bestudeerd en wist perfect waar de stroming het meest in het voordeel zat. In een non-wetsuit swim en dankzij de stroming in de Seine kregen we grote verschillen. Claire Michel verloor zelfs meer dan 4 minuten en wist dan al dat het een hele ochtend achtervolgen zou worden. Jolien Vermeylen kwam als 11de uit het water, ook al op een dikke halve minuut van Duffy.

Duffy ging in de 40 km fietsen een tijdje alleen aan de leiding, maar zag een grote kopgroep terugkomen, met onder andere Jolien Vermeylen. De Belgische was één van de vele slachtoffers van valpartijen op het door de regen veel te gladde parcours. Die valpartijen ontsierden de olympische triatlon, die sowieso al veel kritiek kreeg na het uitstel van de mannen en het zwemmen in de sterk vervuilde Seine.

Uiteindelijk bleven vooraan negen triatletes over. In de 10 km lopen moesten Bragmayer en Spivey al snel lossen. Ook voor Kingma, Taylor-Brown en Duffy ging het te snel. Zo bleven ze in de laatste 5 km met 4 triatletes over: de Britse Beth Potter, thuisatletes Emma Lombardi en Cassandre Beaugrand en de verrassende Zwitserse Julie Derron. Die pakte nog nooit een WTCS-podium maar trok nu in Parijs in de aanval.

Maar het was Cassandre Beaugrand die in de slotfase nog een cartouche over had. De Francaise liep voor eigen volk naar de olympische titel in 1u54’55 met 6 seconden voorsprong op Derron, die het zilver pakte. Beth Potter pakte op 15 seconden het brons. Emma Lombardi was ontroostbaar met de vierde plaats. De Nederlandse Maya Kingma werd knap zevende. Jolien Vermeylen had duidelijk last van de valpartij, verbeet de pijn en liep nog naar een mooie 24ste plaats op 4’49. Een plek in de top-25 is best mooi in haar eerste Olympische Spelen. Claire Michel werd nog 38ste in haar laatste individuele triatlon op de Spelen.

Bij de mannen pakte Alex Yee de gouden medaille.

Herbekijk hier de live coverage van 3athlon.be en 3athlon.nl.

Uitslag olympische triatlon Parijs vrouwen