Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Ironman triatleten domineren Norseman triatlon, Sebastian Norberg en Laura Zimmerman pakken knappe zeges
Sebastian Norberg windt de Norseman triatlon (foto: Norseman/Alexander Koerner)
Nieuws

Ironman triatleten domineren Norseman triatlon, Sebastian Norberg en Laura Zimmerman pakken knappe zeges

De iconische Norseman triatlon, één van de allerzwaarste maar ook populaire extreme triatlons in het Noorse Eidfjord, is zaterdag gewonnen door twee Ironman triatleten. De Zweedse triatleet Sebastian Norberg, in 2023 nog 15de in de Ironman Hamburg, pakte een verdiende overwinning in 10u10’16. Hij had maar liefst 29 minuten voorsprong op de de Duitse age group wereldrecordhouder en tweevoudig olympisch roeier Lars Wichert. Bij de vrouwen werd de Duitse long distance pro triatlete Laura Zimmerman, onlangs nog 8ste in Challenge Roth, achtste overall. Zij had een marge van 43 minuten op de tweede vrouw.

Met 3,8 km zwemmen in het ijskoude water van het fjord, 180 km fietsen op een lastig parcours en 42 km klimmen naar de top van de Gaustatoppen en met meer dan 5.000 hoogtemeters in totaal blijft de Norseman een tot de verbeelding sprekende triatlon. Jaarlijks proberen ruim 5.000 triatleten een startticket te bemachtigen. Slechts 250 worden daadwerkelijk uitverkoren om een dag lang af te zien. De omstandigheden waren dit jaar ideaal, nadat vorig jaar onder andere Sebastian Kienle niet naar de top van de Gaustatoppen mocht wegens een zwaar onweer.

De Zweedse triatleet Sebastian Norberg stelde zijn hele seizoen in het teken van de Norseman en stelde niet teleur. Hij kwam na 58’55 als vierde uit het water op meer dan 9 minuten van snelste zwemmer Jorgen Gundersen. Halverwege de 180 km fietsen lag Norberg in tweede positie en had hij zijn achterstand gehalveerd op de Noor. Tijdens de bekimming van de Immingfjell kreeg Norberg Gundersen te pakken. Hij wisselde uiteindelijk met 5 minuten voorsprong. In de 42 km klimmen naar Gaustatoppen zakte Gundersen nog fel terug.

Niemand kwam nog in de buurt van Sebastian Norberg die in 10u10’16 de grootste overwinning uit zijn carriere behaalde. De Duitse tweevoudige olympiër Lars Wichert, die onlangs een dik sub-8 wereldrecord bij de age groupers neerzette in de Ironman Hamburg, werd tweede in 10u39’22 op 29’06 van de Zweedse winnaar. De Franse triatleet Aurelien Le Lay ging nog op en over Gundersen in de slotfase en werd derde in 10u40’57.

Bij de vrouwen pakte de Duitse triatlete Laura Zimmerman, in mei nog winnaar van de Challenge St-Polten en 3de in de Ironman Zuid-Afrika dit jaar, een duidelijke overwinning. Ze werd achtste overall in 11u30’39. De Noorse Kaja Bergwitz-Larssen werd tweede op 43’03. De Britse Claire Weller pakte de derde plaats in 14u02.

Zwart t-shirt voor enige Belg aan de finish

Pascal De Coessemaeker was de enige Belgische triatleet in de Norseman dit jaar. In tegenstelling tot de informatie die we via de live tracker van de Norseman kregen, finishte hij wel in de top-160 en won hij het felbegeerde zwarte t-shirt. Pascal De Coessemaeker werd 125ste in 15u53’47. Ook voor Dennis Ruts zat er helaas geen (tweede) zwarte t-shirt in. Hij kwam een dag voor de Norseman ten val bij een laatste fietstraining, brak zijn pols en kon uiteindelijk niet van start gaan.

Uitslag Norseman 2024