Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Jolien Vermeylen na haar eerste olympische triatlon “Stijf na valpartij maar klaar om te knallen in Mixed Team Relay”
Jolien Vermeylen alleen in de achtervolging in de olympische triatlon in Parijs (foto: 3athlon.be/Julie Van Gysel)
Nieuws

Jolien Vermeylen na haar eerste olympische triatlon “Stijf na valpartij maar klaar om te knallen in Mixed Team Relay”

Jolien Vermeylen werd woensdag 24ste in de individuele triatlon op haar allereerste Olympische Spelen, wat op zich geen slecht resultaat was maar zonder valpartij op het door de regen gladde parcours, zat er veel meer in. Dat is ook de teneur in de reactie van de Kempische triatlete. Maar ze was ook blij met alle aanmoedigingen op het parcours én de geweldige MNM-actie van een jonge KTT-supporter die haar spandoek voorbij de security tot bij Jolien kon smokkelen. En ze klinkt strijdvaardig voor de Mixed Team Relay triatlon maandag. “Ik ben wat stijf na de valpartij, maar we gaan knallen in de Mixed Team Relay.”

“Ontwijken lukte dus niet meer”

Als we Jolien vanuit het olympisch dorp in Parijs te spreken krijgen, gaat het uiteraard meteen over die ongelukkige valpartij. “Ik weet niet wat er precies gebeurde. Zo’n crash is natuurlijk nooit de bedoeling. Blijkbaar gleed mijn voorste wiel weg omdat ik een andere triatlete die crashte wilde ontwijken. En ja, ‘obviously’ was het wel glad en dat ontwijken lukte dus niet meer op die plek, en dus ja, dan ben ik maar mee gevallen,” lacht Jolien.

Gelukkig zijn de gevolgen beperkt gebleven, al zat de schrik er nadien wel goed in. “De schaafwonden vallen eigenlijk wel mee, omdat het wegdek nat was. Inwendig valt het ook mee. Ik ben wat gekneusd, heb wat blauwe plekken en het doet wat pijn, maar normaalgezien komt het voor maandag wel goed. Ik ben wel heel stijf nu en niet alleen op de plekken waar ik ben gevallen, maar gewoon ook door de impact van de crash. Maar ik word goed verzorgd, dus ik denk dat het wel goed komt tegen maandag, ik heb daar eigenlijk wel veel vertrouwen in,” klinkt Jolien optimistisch.”

“Schrik gepakt in de bochten”

Jolien Vermeylen tijdens de run op de olympische triatlon in Parijs (foto: 3athlon.be/Julie Van Gysel)
Jolien Vermeylen tijdens de run op de olympische triatlon in Parijs (foto: 3athlon.be/Julie Van Gysel)

“Ik denk dat ik wel goed in vorm was. Het zwemmen was in orde, dat was zeker goed. En ook in het fietsen ging het goed. Totdat ik crashte, was ik echt goed aan het positioneren. Ik had er hard op geoefend, en ook geoefend op bochten nemen in de regen. Dus ja, ik voelde me eigenlijk ‘zo fris als een vis’ maar vanaf ik gecrasht ben, heb ik toch wel een schrik gepakt. Buiten het feit dat ik niet meer in de kopgroep zat, had ik ook schrik in de bochten en daardoor hing ik overal laatst. Daardoor heb ik heel veel energie verloren waardoor het lopen ook niet meer was wat we eigenlijk van mijn lopen hadden kunnen verwachten.”

Met dank aan jonge superfan van KTT

Ondanks de valpartij en de ontgoocheling was het voor Jolien ook een geweldige ervaring, met dank aan de jonge superfan Jinthe. “Ik onthoud dat ik mijn best heb gedaan. Eigenlijk was ik best wel goed en ik was heel goed bezig tot er dan iets gebeurde waaraan ik zelf niks kon doen, hoe jammer het ook is. Er heeft meer ingezeten, maar we zullen dat later dit seizoen of één van de volgende jaren nog wel eens tonen,” vertelt Jolien.

Ze was wel heel blij met het spandoek van haar jonge superfan. “Jinthe is een jeugdatleetje van KTT. Die zijn met een hele ploeg komen supporteren, wat echt zalig was. Het is echt schitterend dat zij met een hele groep naar Parijs komen om te supporteren. Dat zegt ook genoeg over de sfeer binnen de club. Ik ben ze heel dankbaar dat ze dat hebben gedaan en ik vind het heel leuk dat ze mij zo steunen.”

“Jinthe is dus één van die jeugdatleetjes van KTT. Ik heb daar af en toe al een zwemtraining aan gegeven en ik heb al wat races van hen gezien. En als zij op KTT-jeugdkamp zijn, dan doe ik altijd mijn best om eens langs te komen. Dat doe ik ook heel graag. Ik ben zelf ook leerkracht lager onderwijs van opleiding, dus ik werk ook heel graag met kinderen. Jinthe had een spandoek gemaakt dat tot bij mij moest geraken, wat niet evident is met de security enzo. Maar het is uiteindelijk gelukt en dat is schitterend he. Dat was heel mooi gemaakt, en zelfs buiten het spandoek, was het supertof dat ze zijn komen supporteren. Ja, ik vond het heel mooi allemaal. Dus buiten mijn eigen race, die ondanks mijn goeie vorm niet de uitkomst had waar ik op hoopte of de plaats die ik volgens mij tussen aanhalingstekens verdiende, was het eigenlijk wel een goeie dag.”

“Vragen over waterkwaliteit Seine beu”

Jolien Vermeylen bij de swim exit in de olympische triatlon in Parijs (foto: World Triathlon)
Jolien Vermeylen bij de swim exit in de olympische triatlon in Parijs (foto: World Triathlon)

Uiteraard kunnen we hét onderwerp van deze Olympische Spelen niet uit de weg gaan. “Tja, en dan de Seine… Er was vooral veel stroming. In het testevent hadden we dat al eens kunnen oefenen, maar nu was er wel meer stroming dan toen. Over de waterkwaliteit ga ik niet meer uitweiden. Ik ben daar geen experte in en ben de vragen over de waterkwaliteit ook wel een beetje beu, om eerlijk te zijn,” legt Jolien uit.

Eindigen doet Jolien op een vrolijke nooit, strijdvaardig, zoals we de Kempische triatlete kennen. “Control the controllables, en op naar de volgende! De Mixed Team Relay maandag. Komaan he, we gaan knallen, he,” aldus Jolien Vermeylen.