Twee Belgische elites en een belofte triatleet kwalificeren zich nipt voor A-finale EK sprinttriatlon in Balikesir
Arnaud Mengal bij de swim exit in de halve finale van het EK sprinttriatlon in Balikesir (foto: 3athlon.be)

Van de ruime Belgische delegatie op de Europese kampioenschappen sprinttriatlon in het Turkse Balikesir blijven er zaterdag in de A-finale nog twee elites en één belofte over. Alleen Arnaud Mengal en Erwin Vanderplancke konden zich vrijdag in de Turkse hitte rechtstreeks plaatsen tijdens de supersnelle halve finales, waarin telkens 270 meter gezwommen werd, 6,9 km gefietst en 1,8 km gelopen. Vanderplancke werd achtste en Mengal finishte negende in de halve finales. Raf De Dobbelaere werd tiende, maar had de derde verliezende tijd en mag zich dus opmaken voor de finale. Alleen de eerste negen van elke halve finale en de drie snelste verliezende tijden plaatsten zich voor de A-finale.

Hasse 13de en Nele 18de

Voor onze beloften triatletes Nele Dequae en Hasse Fleerackers zat er helaas geen A-finale in. De U23 zaten in dezelfde wedstrijd als de elites en daarin gold ook dat je bij de eerste 9 overall moest eindigen. Hasse Fleerackers was er nog redelijk dichtbij. Zij werd 13de in haar halve finale. Nele Dequae finishte als 18de. De Nederlandse Luna De Bruin, de door het Belgische Scott Running Team gesponsorde triatlete en trailrunner, werd wel 9de en mag zaterdag in de A-finale starten.

Erwin, Arnaud en Raf maken het spannend

Het waren supersnelle triatlonraces in de halve finales en dus bleef het ook lang spannend. Erwin Vanderplancke had blijkbaar goed geteld en liep mee met een grote groep richting finish waar hij achtste werd. Raf De Dobbelaere volgde in zijn halve finale in het zog van Erwin Vanderplancke en werd 10de. Hij realiseerde de derde verliezende tijd en kwalificeert zich zo op het nippertje voor de finale. Wout Ghielens had naar eigen zeggen een off-day en vond nooit de kracht om mee voorin te strijden in zijn halve finale. Hij kwam pas als 25ste over de streep.

Arnaud Mengal maakte het extra spannend in de laatste halve finale. Hij miste de aansluiting met de kopgroep en rukte van achteruit nog op, samen met Adrien Deharre. Uiteindelijk liep Mengal nog als negende over de finish waardoor hij de tweede Belg is in de A-finale die zaterdag mee mag strijden voor de Europese medailles. Adrien Deharre sneuvelde op de 12de plaats.

Lotte en Eline toch in B-finale zaterdag

Bij de juniores zitten 3 Belgische triatleten in de A-finale zaterdag: Cis Huyghe, Mit Wittemans en Jens Smolders. Uiteindelijk komen Lotte Minnebo en Eline Debecker zaterdag waarschijnlijk toch nog in actie in de B-finale nadat World Triathlon plots aankondigde dat de top-35 van het EK ook geplaatst is voor het WK.