Arnaud Mengal 5de op EK sprinttriatlon, verrassende Italiaan pakt Europese titel in Balikesir
Arnaud Mengal op het EK sprinttriatlon in Balikesir (foto: 3athlon.be)

Twee intense en vooral ook warme dagen in het Turkse Balikesir werden zaterdagnamiddag op een hoogtepunt afgesloten met de A-finale van het Europees kampioenschap sprinttriatlon bij de mannen elites en U23, met twee Belgische triatleten in de top-10. Arnaud Mengal pakte de vijfde plaats en ook Erwin Vanderplancke liep naar een top-10 plaats. Belofte Raf De Dobbelaere haalde nog net de top-25. De Europese titel ging verrassend naar de Italiaanse triatleet Nicola Azzano.

De wissels bleken in de A-finale allesbepalend. Na de 270 meter zwemmen volgden de drie Belgische triatleten mee in één lang lint wat in de 6,9 km fietsen twee groepen opleverden die al snel samenkwamen. Met één groot peloton ging het naar T2. De Italianen wisselden razendsnel, terwijl onze drie Belgen iets meer tijd nodig hadden. Die tragere wissel kostte Arnaud Mengal mogelijk een medaille. Hij rukte nog wel op naar de vijfde plaats maar sneuvelde op 5 seconden van de Italiaan Azzano.

Voor Nicola Azzano was het nog maar zijn tweede internationale overwinning nadat hij in 2019 al een keer de Europe Triathlon Cup in Olsztyn won. Nadien volgden nog wel wat ereplaatsen maar geen echte uitschieters meer, tot zaterdag. Na een snelle wissel streed hij met zijn landgenoot Euan De Nigro om het goud. Azzano werd Europees kampioen in 17’54 met 1 seconde voorsprong op De Nigro, die het Italiaanse feestje compleet maakte. De Zwitser Maxime Fluri pakte het brons voor de Ier James Edgar en Arnaud Mengal die vijfde werd. Erwin Vanderplancke werd op 9 seconden tiende. Belofte Raf De Dobbelaere liep naar de 23ste plaats op 20 seconden.

Bij de vrouwen pakte de Francaise Sandra Dodet de gouden medaille met 4 seconden voorsprong op de Duitse Marlene Gomez en de Slovaakse Zuzana Michalickova. Er deden geen Belgische vrouwen mee in de A-finale. Hasse Fleerackers werd 11de in de B-finale, Nele Dequae pakte de 20ste plaats. In de B-finale bij de mannen werd Adrien Deharre 7de.