Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Lucas Van Deynze en Mandy Dammekens Belgisch kampioen cross-triatlon in Xterra Ardennes in La Gileppe
Lucas Van Deynze met de driekleur op het podium van het BK cross triatlon (foto: Lucas Van Deynze RR)
Multisports

Lucas Van Deynze en Mandy Dammekens Belgisch kampioen cross-triatlon in Xterra Ardennes in La Gileppe

Lucas Van Deynze en Mandy Dammekens zijn zaterdag Belgisch kampioen cross-triatlon geworden tijdens de Xterra Ardennes op de standaard afstand, een extra wedstrijd dit jaar bij de Xterra die vooral bekendstaat om zijn lange afstand. Het is ook de enige Xterra triatlon waarbij de gravel bike gebruikt kan worden. Matthias Allegaert en de Nederlandse Lotte Bakx pakten de overwinning op de Xterra Ardennes Long.

De Xterra Ardennes bij het stuwmeer van La Gileppe kan eerder bestempeld worden als een gravel triatlon dan een cross triatlon. Dat vond ook Belgisch kampioen Lucas Van Deynze. “Het was een atypische Xterra,” vertelt Trititan-atleet Lucas. “Het parcours was er één met weinig hoogtemeters en veel asfalt en gravel in het fietsen, wat maakte dat het erg moeilijk was om hier een verschil in te maken.”

Veel gravelen

Lucas kwam als derde uit het water na 1.000 meter zwemmen in de barrage van La Gileppe op 13 seconden van Romain Loop. “Samen met Wouter Dijkshoorn en Romain Loop reden we samen tot km 30 waarna Quinten Dewaele en Mathieu Gallet kwamen aansluiten. Samen begonnen we aan de afsluitende trailrun die opnieuw voornamelijk uit gravel bestond. Het was een heel snel parcours waardoor we in het begin maar moeilijk van elkaar af geraakten. Na een km of twee geraakte ik toch van Quinten en Mathieu af en kon ik langzaam maar zeker mijn voorsprong uitbouwen op weg naar mijn eerste Belgische titel bij de elites,” aldus Lucas.

Lucas Van Deynze won de wedstrijd in 2u10’00 met 49 seconden voorsprong op Quinten Dewaele. De Franse triatleet Mathieu Gallet werd op 1’13 derde voor de Nederlander Wouter Dijkshoorn. Romain Loop werd vijfde en pakte het brons in het BK.

Mandy Dammekens maakt verschil in het fietsen

Bij de vrouwen maakte Mandy Dammekens het verschil in het mountainbiken. Met een voorsprong van 3’30 begon ze aan het lopen. Lien Boeykens kwam nog wel iets dichterbij maar kon de Waalse triatlete niet meer bedreigen. Mandy Dammekens pakte de winst en de Belgische titel in 2u37’45. Lien Boeykens werd op 3’10 tweede. Birgit Wauters pakte het brons.

Allegaert en Bakx winnen long distance

In de long distance triatlon ging Matthias Allegaert van start tot finish aan de leiding. Joeri Deleebeeck kreeg het gat van vijf minuten na het zwemmen niet meer gedicht maar rukte nog wel op naar de tweede plaats voor Jakob Mignon. De Nederlandse Lotte Bakx won bij de vrouwen voor Chariel De Cock en Annemarie Rustenburg. Francois Dupont en Lou-Anne Dautun wonnen de sprinttriatlon.

Uitslagen cross triatlons La Gileppe