Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Emma Bilham neemt afscheid van triatlon met grootse overwinning in Embrunman
Emma Bilham wint haar laatste triatlon in de Embrunman (foto: Embrunman/Activ'Images/F Boukla)
Nieuws

Emma Bilham neemt afscheid van triatlon met grootse overwinning in Embrunman

De Zwitserse triatlete Emma Bilham heeft donderdag de Embrunman gewonnen, de ultieme overwinning in de allerlaatste triatlon uit een rijkgevulde carriere, want helaas nam de Zwitserse met Britse roots in de Embrunman afscheid van de topsport maar niet zonder eerst nog een laatste keer keihard te knallen. Emma Bilham, in 2023 nog tweede in de Challenge Geraardsbergen, kreeg de zege in de loodzware Embrunman absoluut niet als afscheidscadeau.

Vooral de Francaise Jeanne Collonge leek lang op weg naar de overwinning en ook de Zwitserse Nina Derron, zus van kersvers vice-olympisch kampioene Julie Derron, bleef flink jagen op Emma Bilham. Uiteindelijk pakte Emma toch een verdiende en emotionele zege in 10u54’44 met 6’49 voorsprong op Derron. De Francaise Nikita Paskiewiez stormde nog voorbij Collonge naar de derde plaats.

Voor Bilham is het een mooie kers op een enorme triatlontaart. Haar pro-triatlon verhaal begon in 2014, nadat ze in 2012 al eens op het podium finishte van het Zwitsers kampioenschap kwzrttriatlon, maar ze brak helemaal door met een overwinning in de 70.3 Ironman van Putraya in 2015. De Zwitserse triatlete uit Montreux, die zelf altijd lachte dat ze graag aan klimmen deed met haar korte beentjes, stond vooral bekend voor haar successen in de lastigere triatlons waarin ze het verschil kon maken in het fietsen.

In 2017 werd ze tweede in Ironman Nice en Ironman Zwitserland. Een jaar later won ze de long distance triatlon van Alpe d’Huez na een indrukwekkend fietsnummer. In 2019 pakte ze de winst in Gerardmer en in de Ironman Ireland. Vorig jaar was er al zilver in Embrun, maar nu zette ze de kers op de taart door ook de Embrunman te winnen en zo drie grote Franse monumenten op haar naam te schrijven: Alpe d’Huez, Gerardmer en de Embrunman.

Op het moment van publiceren was Silke Baumer nog altijd de beste Belgische triatlete in wedstrijd. Ze lag na 29 km lopen in 22ste positie. Bij de mannen pakte Louis Richard de overwinning, Dries Matthys werd knap achtste. Je leest alles over de mannenwedstrijd in Embrun in een apart artikel op 3athlon.be.

Resultaten Embrunman 2024