Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Volledig Frans podium in Embrunman, Dries Matthys knap 8ste in zware wedstrijd
Dries Matthys is 8ste geworden in de Embrunman triatlon in Frankfrijk (foto: Embrunman/Activ'Images)
Nieuws

Volledig Frans podium in Embrunman, Dries Matthys knap 8ste in zware wedstrijd

De Franse triatleet Louis Richard, die onlangs nog tweede werd in de long distance triatlon van Alpe d’Huez, heeft donderdag 15 augustus de Embrunman gewonnen, de Franse triatlon-klassieker over de volledige afstand met een bijzonder zwaar parcours, met onder andere de beklimming van de Col d’Izoard. We kregen een volledig Frans podium in Embrun. Dries Matthys pakte, ondanks een minder gevoel de afgelopen weken na zijn vijfde plaats in Alpe d’Huez, een bijzonder knappe achtste plaats in nog maar zijn tweede full distance triatlon.

Louis Richard nam revanche voor de triatlon van Alpe d’Huez. Toen werd hij tweede achter Clement Grandy. Nu draaide Richard de rollen om en liet hij Grandy achter zich tijdens de 42 km lopen. Louis Richard won de Embrunman in 9u30’41 met 4’23 voorsprong op Clement Grandy. Nog eens 1’50 later vervolledige Simon Viain het Franse podium. Dries Matthys werd achtste in 9u51’59.

Na 3,8 km zwemmen ging Simon Viain aan de leiding van een select groepje van vijf triatleten, met daarbij Dries Matthys. De Nederlander Jorik Van Egdom volgde in zijn eerste volledige triatlon op een goeie twee minuten maar zou na het fietsen opgeven. Iets voorbij halfweg de 180 km fietsen bereikte Dries Matthys als 7de de top van de Col d’Izoard. Topfavoriet William Mennesson ging daar nog ruim aan de leiding. Aan het einde van het fietsen lag Mennesson nog altijd aan de leiding, maar Louis Richard was al opgerukt naar de vierde plaats op 5 minuten achterstand.

In de 42 km lopen was Louis Richard duidelijk de snelste. Na 7,5 km lopen stapte William Mennesson uit de wedstrijd. Richard had het gat toen grotendeels al gedicht en stond nadien de leidersplaats niet meer af. Dries Matthys zakte in het begin van de marathon terug naar de 11de plaats maar hij had zijn wedstrijd goed ingedeeld en rukte in de slotfase opnieuw op naar de achtste plaats na een mooi duel met de Kroatische pro-triatleet Andrej Vistica.

Hans Van den Buverie was de tweede Belgische triatleet op de 21ste plaats in 10u34’36. Hij werd daarmee knap derde bij de Masters. Siebe De Winter werd 29ste en Tim Mercy 37ste.

Bij de vrouwen lag Jeanne Collonge heel lang aan de leiding, maar in de slotfase ging de winst naar de Zwitserse Emma Bilham, die in de Embrunman afscheid nam van de topsport. Het volledige verslag van de vrouwen, met terugblik op de rijkgevulde carriere van Bilham, vind je in een apart artikel op 3athlon.be.

Uitslag Embrunman 2024