Jeanne Dupont pakt bronzen medaille in WK duatlon in Australië
Jeanne Dupont pakt brons op het WK duatlon in Townsville (foto: World Triathlon)
Duathlon

De Belgische duatlete Jeanne Dupont heeft vrijdag de bronzen medaille veroverd op het WK duatlon in het Australische Townsville in een sprintduatlon over 4,8 km lopen, 19,4 km fietsen en 2,5 km lopen. Jeanne Dupont, die eerder dit seizoen vice-Europees kampioene werd en goud pakte bij de U23 op het EK in Portugal, was in Townsville de snelste van een achtervolgend groepje achter de Franse topfavoriete Marion Legrand en de Australische belofte Richelle Hill, die goud en zilver pakten.

De vrouwen gingen vrijdag om 15 u. plaatselijke tijd van start, bij ons was het dan 7 u. ’s ochtends. Met een temperatuur die dan al boven 27 graden lag, werd het een lastige race waarin Marion Legrand het tempo meteen opvoerde. De Francaise ging aan kop van een groepje van zes duatletes en voerde halfweg de forcing. Alleen de Australische Richelle Hill en de Britse Phoebe Barker konden mee. Jeanne Dupont wisselde op 25 seconden en kreeg in het fietsen het gezelschap van de Japanse Ai Ueda en de Australische Asper Anderson. Phoebe Barker moest de andere twee vooraan laten gaan en zo kregen we een Frans-Australisch duo op kop en op anderhalve minuut de achtervolgende groep met Dupont.

In de tweede run werd al snel duidelijk dat Marion Legrand de beste benen had. De tweevoudige Europese kampioene pakte haar eerste wereldtitel in 58’37 met 29 seconden voorsprong op Richelle Hill die voor eigen volk zilver pakte bij de elites en de wereldtitel veroverde bij de U23. Jeanne Dupont was de snelste van het achtervolgende groepje en pakte het brons op 1’36. Ze won daarmee ook de zilveren medaille in de U23 categorie.

De mannen zijn vrijdagochtend Belgische tijd bezig aan hun WK. Je kan de race live volgen op het Youtube-kanaal van World Triathlon.