Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Nederlandse triatlete Marlene De Boer pakt eerste Ironman overwinning in Kalmar, Belg vierde bij age groupers
Marlene De Boer won onlangs de Cave Triathlon in Kanne (foto: Finishfoto.be/Jim De Sitter)
Nieuws

Nederlandse triatlete Marlene De Boer pakt eerste Ironman overwinning in Kalmar, Belg vierde bij age groupers

De Nederlandse triatlete Marlene De Boer heeft zaterdag haar allereerste Ironman overwinning behaald in een snelle Ironman Kalmar, die voorbehouden was voor de pro-vrouwen want de pro-mannen strijden zondag in het EK Ironman in Frankfurt. Nauwelijks drie weken nadat ze in het Belgische Kanne de Nederlandse titel halve triatlon veroverde liep De Boer in Zweden haar snelste marathon ooit in een spannend duel met de Duitse Henrike Gueber, die het allerlaatste slot veroverde voor het WK Ironman in Nice. De Boer was al gekwalificeerd voor Nice maar kiest voor het EK long distance in Challenge Almere in eigen land.

De Ironman van Kalmar was de laatste wedstrijd waarin de pro-vrouwen nog een slot konden behalen voor het WK Ironman in Nice in september, maar dat leidde verrassend genoeg niet tot een bijzonder sterk startveld. Mocht het om het WK in Kona gegaan zijn, zouden er ongetwijfeld meer gegadigden geweest zijn. Dat neemt niet weg dat Marlene De Boer een sterke wedstrijd neerzette. In de 3,8 km zwemmen ging de Duitse Franzi Reng aan de leiding. Zij bouwde in het eerste deel van de 180 km fietsen een mooie voorsprong uit, maar zakte dan fel terug, zoals wel meer bij haar het geval is.

In de achtervolging kreeg Marlene De Boer het gezelschap van Henrike Gueber. De Duitse nam in de slotfase nog wat voorsprong op de Nederlandse. Maar De Boer begon aan een snelle marathon en in de laatste 10 km ging ze op en over Gueber, die op haar beurt weer opgejaagd werd door de Deense Katrine Graesboll. Even leek het er zelfs op dat Marlene voor het eerst onder de drie uur zou duiken op een marathon in een full distance triatlon. Maar het werd uiteindelijk een marathon van 3u00’58 en een knappe finishtijd van 8u39’31. Katrine Graesboll werd nog tweede op 1’55 en Gueber werd derde op 3’08. Er deden geen Belgische pro-triatletes mee.

Jeroen De Meester 4de overall en M40 winst

Bij de age groupers ging de zege naar de Braziliaanse triatleet Matheus Salto Martini in 8u27’12 voor de Zweed Filip Jonsson en de Nederlander Jaap Koetsier. De Belgische triatleet Jeroen De Meester werd knap vierde overall en pakte de overwinning bij de M40 en het bijhorende slot voor het WK Ironman in Kona.