Sebastien Carabin 5de op WK cross-triatlon in Australië, Belgisch brons bij age groupers
Stephane Vander Bruggen met zijn bronzen medaille in het WK cross triatlon in Townsville (foto: Stephane Vander Bruggen RR)
Multisports

Dinsdagochtend vroeg Belgische tijd werd in het Australische Townsville het WK cross-triatlon gehouden, de derde wedstrijd van het WK Multisport van World Triathlon. Bij de elites kwam er 1 Belgische triatleet in actie. Sebastien Carabin werd vijfde na alweer een stevige inhaalrace met 1.000 meter zwemmen, 20,5 km mountainbiken op een technisch parcours met veel rotsen en stenen en 6 km lopen. De Italiaanse triatleten Michele Bonacina en Marta Menditto pakten de wereldtitels.

Carabin kwam als voorlaatste van de 17 deelnemers uit het water na 1.000 meter zwemmen, op meer dan 4 minuten van de kopgroep. In het mountainbiken schoof Carabin flink wat plaatsen op, maar het verschil met Michele Bonacina bleef nagenoeg 4 minuten. De Italiaan snelde naar de wereldtitel in 1u26’23 en won met duidelijk verschil. De Nieuw-Zeelander Sam Osborne pakte zilver op 1’49 en de Australiër Benjamin Forbes veroverde 20 seconden later het brons. Sebastien Carabin werd nog vijfde in 1u30’15 op 3’52 van Bonacina.

Bij de vrouwen werd de Italiaanse Marta Menditto wereldkampioene. Zij klopte de Nederlandse belofte Romy Spoelder met 18 seconden. Spoelder veroverde wel het goud in de U23 categorie. De Australische Maeve Kennedy pakte het brons.

Stephane Vander Bruggen, die al jarenlang in Australië woont en traint, pakte nog maar eens een medaille voor ons land. Stephane pakte brons bij de M45 in 1u47’37 na een lastige wedstrijd. “Het was een brutale race,” vertelt Stephane ons vanuit Townsville. “Het was erg heet en het parcours was zwaar, met veel rotspartijen. Maar het was vooral veel fun en ik ben blij met nog eens een medaille voor mijn moederland,” aldus Stephane.