Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Parcoursvergissing kost Sebastien Carabin wereldtitel, twee keer Belgisch zilver op WK cross-duatlon in Townsville
Sebastien Carabin en Stephane Vander Bruggen bezorgen België twee zilveren medailles op het WK cross-duatlon (foto: Triatlon Vlaanderen/Stijn Demeulemeester)
Multisports

Parcoursvergissing kost Sebastien Carabin wereldtitel, twee keer Belgisch zilver op WK cross-duatlon in Townsville

Het WK cross-duatlon, de derde discipline van het Multisport WK in Townsville in Australië, heeft België donderdagochtend opnieuw twee medailles opgeleverd, maar het was vooral ontgoocheling die overheerste bij uittredend wereldkampioen Sebastien Carabin. Nadat hij dinsdag al vijfde werd in het WK cross-triatlon volgde hij dat loopparcours in plaats van de aangepaste loopronde in de eerste run van het WK cross-duatlon. Hij verloor een vijftigtal seconden en moest vrede nemen met zilver achter de Italiaan Michele Bonacina, die na goud in de cross-triatlon nu de dubbel pakte, net zoals Marta Menditto bij de vrouwen.

Toen ik verderop in de afdaling niemand meer achter me voelde, besefte ik dat er een probleem was.In plaats van een voorsprong van 10 seconden, had ik nu een achterstand van 40 seconden, met een extra klim van 150 meter en minder energie

“Er was een extra rondje van twee keer 50 meter op de eerste run. Dat wist ik niet,” legt Sebastien Carabin uit. “Ik had 10 seconden voorsprong en ging rechtsaf, net als bij de triatlon. De seingever wees me niet naar links. Ik was volop geconcentreerd en hoorde hem niet toen hij me terugriep. Toen ik verderop in de afdaling niemand meer achter me voelde, besefte ik dat er een probleem was. Ik draaide me om en ging terug omhoog, waarbij ik alle anderen passeerde om heen en weer te gaan. In plaats van een voorsprong van 10 seconden, had ik nu een achterstand van 40 seconden, met een extra klim van 150 meter en minder energie.”

“Ik haalde de Italiaan in op de mountainbike met nog 5 km te gaan. Maar het was een single track en ik kon hem niet passeren. We begonnen samen aan de tweede run. Maar op de laatste klim ontplofte ik plotseling en moest ik hem laten gaan. Als de parcoursvergissing niet gebeurd was, was ik vooraan begonnen met de mountainbike en had ik aangevallen om de laatste run met een voorsprong te beginnen. Ik ben teleurgesteld en walg ervan. Ik begreep niet wat er aan de hand was tijdens de briefing en dacht dat het een fout op de kaart was. De organisatoren hadden markeringen kunnen plaatsen of kunnen voorkomen dat je naar rechts ging, zoals bij de triatlon,” aldus een teleurgestelde Carabin.

Zilver voor Stephane Vander Bruggen

Het goud ging op die manier naar de Italiaan Michele Bonacina in 1u25’08 met 27 seconden voorsprong op Sebastien Carabin. De Australiër Benjamin Forbes pakte het brons in 1u26’35. Bij de vrouwen was er nog een Italiaanse dubbel want ook Marta Menditto pakte haar tweede gouden medaille deze week. Menditto won overtuigend met 1’41 voorsprong op de Slovaakse Kristina Lapinova en de Australische Maeve Kennedy pakte het brons. Het WK cross duatlon was bij de elites opnieuw een mager beestje met slechts 10 elites bij de mannen (waaronder vier U23 atleten) aan de start en 8 bij de vrouwen.

Bij de age groupers was er opnieuw een medaille voor Stephane Vander Bruggen. Nadat hij dinsdag al brons veroverde in het WK cross-triatlon pakte hij nu zilver bij de M45 in het WK cross-triatlon.

Uitslag WK cross duatlon Townsville