Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Drie scenario’s voor zwemonderdeel paratriatlons op Paralympics in Parijs
De zwemstart bij de vrouwen in de olympische triatlon in Parijs (foto: World Triathlon)
Nieuws

Drie scenario’s voor zwemonderdeel paratriatlons op Paralympics in Parijs

Op 1 en 2 september vinden in Parijs de paratriatlons plaats tijdens de Paralympics en dus wordt er opnieuw afwachtend gekeken naar het zwemwater in de Seine, met naar verluidt drie mogelijke scenario’s voor het zwemonderdeel. Dit keer zijn er vooral veel zorgen over het hoge debiet van de Seine en de snelle stroming, meer nog dan over de waterkwaliteit van de Seine. Ook tijdens de triatlons bij de Olympische Spelen was duidelijk dat triatleten nauwelijks vooruit kwamen bij het tegen de stroming in zwemmen. Voor de para-atleten is deze inspanning nog zwaarder, wat dus een extra aandachtspunt wordt.

World Triathlon heeft blijkbaar lessen getrokken uit de olympische triatlon en volgens onze informatie zou er deze keer ten laatste twee dagen voor het evenement een beslissing bekendgemaakt worden voor welk scenario er wordt gegaan. Scenario A is het olympische parcours van 1 ronde van 750 meter in de Seine, maar dat kan alleen als de stroming minder is dan 1 meter per seconde. In scenario B wordt de start aangepast en zal er alleen stroomafwaarts worden gezwommen. De afstand zal dan worden berekend in functie van de stroomsnelheid. Maximaal zal dat 1.500 meter zijn, waarbij de gebruikelijke zwemtijd van de para-atleten over een klassieke 750 meter als richtinggevende norm zal gelden.

En dan is er nog het duatlon-noodscenario, waar niemand fan van is. De paratriatlons kunnen dus een run-bike-run worden als blijkt dat de waterkwaliteit te slecht is en World Triathlon geen veilige wedstrijdomstandigheden kunnen verzekeren. In tegensteling tot de Olympische Spelen eerder deze zomer zal de beslissing over de waterkwaliteit ook sneller worden genomen en zullen atleten niet om 4 u. s’ochtends worden gewekt met de melding dat de wedstrijd wordt uitgesteld. Bedoeling is dat ten laatste 24 uur voor de start alles wordt vastgelegd.

Het is nog maar de derde keer dat paratriatlon op het programma van de Paralympics staat, nadat de paratriatleten in Rio voor het eerst in actie kwamen. Voor België komt Wim De Paepe als enige paratriatleet in actie. De triatleet met een geamputeerd been komt aan de start in de PTS2 categorie op 1 september om 8u20.