Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Jelle Geens pakt knappe derde plaats in EK 70.3 Ironman Tallinn met verrassende Griekse winnaar
Jelle Geens wordt derde in het EK 70.3 Ironman in Tallinn (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Jelle Geens pakt knappe derde plaats in EK 70.3 Ironman Tallinn met verrassende Griekse winnaar

De Belgische triatleet Jelle Geens heeft een sterke prestatie neergezet in het Europees kampioenschap 70.3 Ironman in Tallinn in Estland. Jelle werd derde op 3’03 van de verrassende Griekse Ironman-debutant Panagiotis Batidos. Titelverdediger Pieter Heemeryck wisselde in een achtervolgend groepje van zes atleten met ook Jelle Geens maar gaf al snel op tijdens de halve marathon. Bart Aernouts maakte er dan weer een typische inhaalrace van in de halve triatlon van de Ironman Pro Series en werd nog zevende.

In de 1.900 meter zwemmen ging de snelle Duitse zwemmer Hannes Butters aan de leiding. Hij kwam na 21’07 al uit het water met een halve minuut voorsprong op een groepje van 12 atleten met aan kop olympiër Sam Dickinson, maar ook met Jelle Geens, die als zesde in T1 kwam. Pieter Heemeryck volgde als 20ste op 1’53. Jonathan Wayaffe verloor 3’08 en kwam als 27ste uit het water. Louis Heukemes en Bart Aernouts waren 34ste en 36ste op meer dan vier minuten.

In de 90 km fietsen bleef Butters lange tijd aan de leiding, tot power horse Robert Kallin de leiding overnam. De snelste Ironman fietser ter wereld kwam als eerste T2 binnen met 29 seconden voorsprong op Butters. Diens landgenoten Leonard Arnold en Nils Lorenz volgden als derde en vierde op 2’40 en 3’20. Daarachter kregen we een achtervolgende groep van zes met onder andere Pieter Heemeryck en Jelle Geens op 4 minuten. Bart Aernouts was ondertussen opgerukt naar de 15de plaats op 6’11. Jonathan Wayaffe wisselde als 28ste op 12’20 en Louis Heukemes zakte ver terug naar de 40ste plaats op bijna een half uur.

De Griek Panagiotis Bitados, vorig jaar nog 4de op het WK U23 op de olympische afstand, zorgde voor dé verrassing. Eerder dit seizoen won hij de Challenge Walchsee met een halve marathon in 1u09’24. In zijn eerste 70.3 Ironman ging de Griek halfweg het lopen aan de leiding, met in zijn zog Leonard Arnold. Jelle Geens volgde als derde op 57 seconden. Pieter Heemeryck was dan al uit de wedstrijd verdwenen om ons nog onbekende reden.

In de slotfase kreeg Jelle Geens het nog moeilijk, met een jagende Kacper Stepniak achter zich aan. Aan de posities vooraan wisselde niks meer. Panagiotis Bitados pakte de grootste overwinning uit zijn nog prille carriere in 3u36’09, met een halve marathon van 1u09’18. De Duitser Leonard Arnold werd tweede op 35 seconden. Jelle Geens spoelde de Olympische Spelen door met een knappe derde plaats in 3u39’13 op 3’03 van Bitados. Bart Aernouts eindigde zijn inhaalrace op de zevende plaats op 7’37. Jonathan Wayaffe werd 17de.

Jelle Geens komt volgende week overigens opnieuw in actie in de 70.3 Ironman Zell-am-See, samen met onder andere Stenn Goetstouwers.