Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Zwemwater te koud, Lionel Sanders wint bike-run Ironman Canada in Penticton
Lionel Sanders eerder dit seizoen in de Ironman Lake Placid (Foto: Kyle Rivas/Getty Images for Ironman)
Nieuws

Zwemwater te koud, Lionel Sanders wint bike-run Ironman Canada in Penticton

Omdat de watertemperatuur zondag te laag was in Penticton werd het zwemonderdeel van de Ironman Canada afgelast. De Ironman triatlon werd zo een bike-run, waarbij de triatleten meteen begonnen met 180 km fietsen en vervolgens 42 km lopen moesten lopen. Dat was vooral goed nieuws voor minder sterke zwemmer Lionel Sanders die Ironman in eigen land had uitgekozen als laatste wedstrijdprikkel op de volledige afstand voor het WK Ironman in Hawaii in oktober. Het was dan ook geen verrassing dat Lionel Sanders met ruime voorsprong de overwinning pakte in Penticton.

Zonder 3,8 km zwemmen was Lionel Sanders uiteraard in het voordeel in de Ironman Canada. The Colonel zette de tegenstand meteen onder druk in de 180 km fietsen. De Amerikaan Jason Pohl hield Sanders nog een beetje in het zicht in de eerste 20 km maar nadien werd de voorsprong steeds groter. Halfweg bedroeg de marge al 4 minuten. Lionel Sanders wisselde uiteindelijk met 10’24 voorsprong op de Australiër Sam Appleton en 14 minuten op Pohl. De Canadees Cody Beals volgde als vierde al op 18 minuten.

In de marathon bleef Lionel Sanders een stevig tempo aanhouden. Hij liep de eerste helft aan een gemiddelde van 3’52 per kilometer. Sam Appleton maakte wel wat tijd goed, maar volgde halfweg de marathon nog altijd op meer dan 8 minuten. Ook in de tweede helft van de marathon kwam de overwinning van Lionel Sanders niet meer in gevaar. The Colonel won de Ironman Canada in 6u57’09. Sam Appleton werd op 8’27 tweede. Jason Pohl werd derde op 18 minuten.

Sarah True ook zonder zwemmen de sterkste

Bij de vrouwen is Sarah True één van de snelste zwemsters, maar zelfs zonder zwemonderdeel was de Amerikaanse triatlete niet te stoppen. Ze ging in het fietsen al vroeg aan de leiding maar Jodie Robertson nam de koppositie over en kwam in de wisselzone met 2’30 voorsprong. In de marathon was Sarah True niet meer te stoppen. Ze dook onder de 3 uur en pakte de winst in Penticton in 7u52’29 met 7’08 voorsprong op Robertson en 11’49 op de Canadese Deborah Eckhouse.