Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Jelle Geens over EK 70.3 Ironman: “De laatste 10 km was echt afzien om aan de finish te raken”
Het was afzien voor Jelle Geens om de finish te bereiken en derde te worden in het EK 70.3 Ironman Tallinn (foto: GErtrud Alatare/Getty Images for Ironman)
Nieuws

Jelle Geens over EK 70.3 Ironman: “De laatste 10 km was echt afzien om aan de finish te raken”

De Belgische triatleet Jelle Geens werd vorige week derde in het EK 70.3 Ironman in Tallinn en staat zondag alweer aan de start van de 70.3 Ironman Zell-am-See. Misschien kan hij een paar leerpunten meenemen van Tallinn in zijn tweede halve triatlon op een week tijd. Wij spraken eerder deze week met Jelle over zijn derde plaats, hoe hij de wedstrijd beleefde, de krampen in de laatste 10 km lopen, hoe hij zijn drinkbus verloor, zijn nieuwe tijdritfiets inreed en zijn snelle loopstart. “In de eerste kilometer liepen we drie minuten vlak, wat ook echt wel niet zo slim was. Dat heeft er ongetwijfeld ook wel mee te maken dat mijn hamstrings het in die laatste 10 km begeven hebben.” En check zeker ook de twee video’s over Tallinn op het Youtube-kanaal van Jelle Geens…

“De laatste 10 km waren echt niet plezant, het was echt afzien en proberen om aan de finish te geraken,” vertelt Jelle. “Ik kreeg krampen in mijn hamstrings en ik weet eigenlijk niet precies waarom. Ik ben wel een drinkbus kwijtgespeeld op de fiets. Dus ik heb sowieso 750 ml minder gedronken en daar zaten ook zouten in. Er zaten ook carbs in, maar ik had gelukkig nog twee reserve gelletjes mee. Dat had ik op voorhand voorzien om extra gelletjes mee te nemen, mocht ik onderweg voeding verliezen dat ik toch voldoende energie zou hebben. Maar ik mis dan wel 750 ml drinken en extra zouten.”

“Nog maar twee weken op nieuwe tijdritfiets”

“Ik denk dat de drinkbus die ik verloor maar een deel van de verklaring is,” gaat Jelle verder. “Na de Spelen heb ik niet veel tijd gehad om met mijn nieuwe tijdritfiets te rijden. En op dit parcours was het twee uur lang ook gewoon echt in de beugels liggen en in de tijdrit positie zitten. En ik heb een dikke twee weken gehad om er aan te wennen, dus ik denk dat dit er ook wel mee te maken had.”

Mee met snelle Griek aan 3′ per km

“Ik ben ook iets te snel gestart in het lopen omdat ik die Griek wilde volgen, die ik overigens echt niet kende. Ik had het pas na de race door toen ik op het bord keek van de tijden aan de aankomstboog. Toen herinnerde ik mij dat mensen mij al gezegd hadden dat Bitados een goeie loper was, maar ik had het niet door tijdens de race. Die begon echt keihard te lopen. Ik ging mee. In de eerste kilometer liepen we drie minuten vlak, wat ook echt wel niet zo slim was. Dat heeft er ongetwijfeld ook wel mee te maken dat mijn hamstrings het in die laatste 10 km begeven hebben.”

“Maar bon, ik ben weer een ervaring rijker. Ik heb het fietsen wel slim aangepakt: conservatief en zoveel mogelijk energie sparen. Maar er is zeker nog wat finetuning nodig om de perfecte 70.3 Ironman te doen, maar we doen het stap per stap,” aldus Jelle. De volgende stap is vandaag zondag 1 september in de 70.3 Ironman Zell-am-See. Jelle gaat samen met onder andere Stenn Goetstouwers, Dieter Comhair, Christophe De Keyser en Bart Aernouts om 11 u. van start. Bij de vrouwen komt Hanne De Vet in actie.