Wim De Paepe vijfde na sterke race in PTS2 paratriatlon op Paralympics in Parijs
Wim De Paepe in T2 in de PTS2 paratriatlon op de Paralympics in Parijs (foto: 3athlon.be)

De Belgische paratriatleet Wim De Paepe is maandagochtend knap als vijfde gefinisht in de PTS2 paratriatlon op de Paralympics in Parijs. Een dag later dan aanvankelijk gepland kon er maandagochtend toch gezwommen worden in de Seine. Wim De Paepe begon sterk aan zijn wedstrijd en kwam als derde uit het water na 750 meter zwemmen en lag in tweede positie in het fietsen, maar in het lopen moest hij de sterke Amerikanen Lahna en Barr en uiteindelijk ook de Nederlander Maurits Morsink voor zich dulden. Het goud ging naar de franse paratriatleet Jules Ribstein.

In de 750 meter zwemmen in de Seine, waar de stroming in vergelijking met de olympische triatlons een paar weken geleden nog meeviel, ging de Amerikaanse paratriatleet Mark Barr aan de leiding. Wim De Paepe kwam als derde uit het water op 20 seconden van Barr. In de 20 km fietsen ging de Franse paratriatleet Jules Ribstein aan kop maar De Paepe volgde knap als tweede en beperkte het verschil in de eerste helft van het fietsen tot een 15-tal seconden. In de laatste twee ronden liep de voorsprong van Ribstein op naar ruim een minuut, maar De Paepe moest vooral zorgen dat de Amerikanen Barr en Lahna zo ver mogelijk achter hem lagen, maar snelle loper Lahna wisselde op 25 seconden van De Paepe, Barr volgde op 50 seconden.

In de 5 km lopen op zijn blade bleef Wim De Paepe alles geven, maar Mohamed Lahna en Mark Barr gingen hem zoals verwacht in de eerste 2 kilometer voorbij. Jules Ribstein stond de koppositie niet meer af en liep naar een verdiende gouden medaille voor Mohamed Lahna en Mark Barr. Wim De Paepe had lang uitzicht op de vierde plaats maar in de slotkilometer kwam de Nederlander Maurits Morsink hem nog voorbij. Ribstein werd paralympisch kampioen in 1u05’47. Wim De Paepe finishte vijfde op 3’29 en slaagde zo in zijn doel om een top-5 plaats te pakken.