Lommelse triatleet derde overall in 70.3 Ironman Duisburg bij de age groupers
Het zwemparcours bij 70.3 Ironman Duisburg (foto: Ironman)

De Lommelse triatleet Pieter Vanderhenst is dit weekend knap derde overall geworden in de 70.3 Ironman van Duisburg, een age group only race. Met zijn derde plaats pakte Pieter Vanderhenst de overwinning in de M18 categorie en een slot voor het WK 70.3 Ironman in Marbella in 2025. In totaal waren er vier Belgische age group overwinningen in Duisburg. In hetzelfde weekend waren er ook nog drie chocolade medailles voor Belgische age groupers in de 70.3 Ironman Vichy.

De Nederlandse topper Olaf van den Bergh, die twee weken geleden nog tweede age grouper werd en sub-8 ging in Ironman Kopenhagen, won de halve triatlon in een snelle tijd van 3u52’34. Zijn landgenoot Dylan Thissen werd tweede op 2’44. Pieter Vanderhenst pakte de derde plaats in 3u55’54 op 3’19 van de Nederlandse winnaar.

Bij de vrouwen stond ook een Belgisch vlaggetje bij de derde plaats, maar daar ging het om Svetlana Ushakova, de Russische triatlete die onder verschillende nationaliteiten probeert mee te doen aan de Ironman races, maar als Russische geen recht heeft op een WK-slot. De winst was voor de Poolse Joanna Soltysiak. Maryanne Octave was de eerste Belgische op de 18de plaats, waarmee ze de winst behaalde in de F50 categorie en volgend jaar ook aan de start komt in Marbella. In de F65 categorie pakte Gerda De Groof de overwinning.

Naast de gouden medaille voor Pieter Vanderhenst was er ook nog brons voor Benoit Myaux in de M40 leeftijdsklasse. Jean-Yves Delarge won de M50 categorie. Adam Szwagrun pakte brons bij de M65.

4 Belgen in top-5 in age group in 70.3 Ironman Vichy

Het was een druk Ironman-weekend, met Jelle Geens op de tweede plaats in de 70.3 Ironman Zell-am-See, Nick Thijs die derde werd in 70.3 Ironman Poznan en naast Duisburg ook nog de 70.3 Ironman in Vichy. Ook daar deden veel Belgische triatleten mee en dat leverde vier keer een top-5 plaats op, met 3 chocolade medailles. Alain Schutjes werd 4de bij de M50 en Luc Smet pakte ook de vierde plaats bij de M60. In de jongste leeftijdscategorie bij de vrouwen, de F18-24, was er een mooie vierde plaats voor Emma Van der Stockt. Eline Delasorte werd vijfde in de F40 categorie.